REAL

E3 – Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak = E3 –Energy Balance Health Program for Students

Kubányi, Jolán and Breitenbach, Zita and Raposa, Bence and Szabó, Zoltán (2017) E3 – Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak = E3 –Energy Balance Health Program for Students. EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS, 58 (1). pp. 55-59. ISSN 1786-2434

[img]
Preview
Text
10575-Cikkszovege-46960-1-10-20230330.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (921kB) | Preview

Abstract

A túlsúly és az elhízás világjelenség, amely alól ha-zánk sem kivétel. Az Országos Élelmezés-és Táplál-kozástudományi Intézet (OÉTI) 2014-es OTÁPifel-mérése szerint a magyar felnőtt lakosság csaknem kétharmada, egész pontosan 65%-a túlsúlyos vagy elhízott, amelynek mértékeaz életkor előrehaladtá-val tovább növekszik.1A testtömeg megtartásának alapja az energia-egyensúly, vagyis az ételekkel és az italokkal elfogyasztott és a mozgással felhasznált energiamennyiség közötti harmónia. Fontos, hogy ennek jelentősége beépüljön afiatalok szemléle-tébe, mert az életmód és a táplálkozási szokások jó-részt gyermek-és fiatal felnőttkorban alakulnak ki.2,3Ebből a szempontból az egyik leghangsúlyo-sabb életszakasz éppen az egyetemista kor, amely az ember életének több szempontból is meghatá-rozó korszaka. A 18. életévet követően jellemzően a 20-as évek végéig tartó időszakban a szakmai isme-retek megszerzése és a tudásanyag bővítése mellett ilyenkor van lehetőség arra is, hogy a hallgatók egyéb, társadalmi szempontból is jelentős tájéko-zottságra tegyenek szert. Az utóbbinak része az egészségtudatosság és a megfelelő táplálkozási szo-kások kialakulása is. A táplálkozási ismeretek felvilá-gosítómunka és tanácsadás igénybevételével bővít-hetők, s ennek fontos szerepe van a későbbi életkorban kialakuló civilizációs betegségek kockázatá-nak csökkentésében, azaz a prevencióban.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: E3, egyetemisták, táplálkozás, testösszetétel, dietetikus | E3, college students, nutrition, body composition, dietitian
Subjects: L Education / oktatás > LB Theory and practice of education / oktatás elmélete és gyakorlata > LB2300 Higher Education / felsőoktatás
R Medicine / orvostudomány > RA Public aspects of medicine / orvostudomány társadalmi szerepe > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine / közegészségügy, higiénia, betegség-megelőzés
R Medicine / orvostudomány > RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan > RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 16 Jul 2024 12:03
Last Modified: 16 Jul 2024 12:03
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/200303

Actions (login required)

Edit Item Edit Item