REAL

Serdülők étkezési szokásai az „egészséghit-modell”, illetve az énhatékonyság, az optimizmus és az önkontroll tükrében = Adolescents’ dietary habits in light of the Health Belief Model, self-efficacy, optimism and self-control

Szabó, Katalin and Pikó, Bettina (2019) Serdülők étkezési szokásai az „egészséghit-modell”, illetve az énhatékonyság, az optimizmus és az önkontroll tükrében = Adolescents’ dietary habits in light of the Health Belief Model, self-efficacy, optimism and self-control. EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS, 60 (5). pp. 111-121. ISSN 1786-2434

[img]
Preview
Text
10950-Cikkszovege-47647-1-10-20230404.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (296kB) | Preview

Abstract

Bevezetés: Manapság egészségünk fenntartása és a betegségek megelőzése központi társadalmi célkitűzés. Különböző viselkedési modellek segítségével számos kutatás irányul arra, hogy feltérképezze az egészséges és az egészségtelen életmód szempontjait. Ezek közül kiemel-ten fontos a táplálkozás, mivel az egészségtelen étkezési szokásokból eredő betegségek és elhízás nemcsak hazánkban, hanem világszerte is súlyos népegészségügyi probléma. A megfe-lelő táplálkozási szokások kialakítása szempontjából a serdülőkor különösen érzékeny időszak a végbemenő testi és lelki változások miatt. Ezért kutatásunk központi eleme középiskolások tudatos ételválasztási preferenciáira ható tényezők felmérése. Célkitűzésünkhöz az „egészség-hit-modell” elemeit vettük alapul, amelyeket kiegészítettünk bizonyos személyiségbeli jellemzőkkel (énhatékonyság, optimizmus, önkontroll), hogy feltárjuk a tudatos étkezéssel való összefüggéseiket.Módszertan: Vizsgálatunkat szegedi középiskolákban végeztük 440 fő bevonásával. A minta 37%-a fiú volt, életkoruk átlaga 16,0 év, szórása 1,2 év volt. Az adatgyűjtéshez online önkitöltős kérdőívet alkalmaztunk. Statisztikai elemzésünk során korreláció-és regresszióanalízist hasz-náltunk. Eredmények: Adataink a vizsgált serdülők körében az „egészséghit-modell” elemei, a személyi-ségbeli tényezők és a tudatos étkezés között számos kapcsolatot állapítottak meg. A regresz-szióelemzés eredménye szerint a tudatos étkezést legnagyobb mértékben az egészséges étke-zés fontossága, a viselkedésváltozásból következő haszon, az önkontroll, valamint kisebb mértékben az énhatékonyság segíti elő, míg az észlelt korlátok változója gátolja. A fiúknál szig-nifikáns jósló erővel rendelkezett a táplálkozással összefüggő betegségekre vonatkozó észlelt hajlam, valamint az énhatékonyság, míg a lányoknál ezek a változók nem szerepeltek predik-torként. Mindkét nemnél az egészséges ételek fogyasztásának fontossága volt a legerősebb tényező.Következtetések: Eredményeinkből arra következtethetünk,hogy az „egészséghit-modell”, kibővítve egyéb releváns pszichológiai változókkal, felhasználható elméleti háttérként serdü-lők étkezési szokásainak megismerésére.

Item Type: Article
Additional Information: http://folyoirat.nefi.hu/index.php?journal=Egeszsegfejlesztes&page=article&op=view&path%5B%5D=497
Uncontrolled Keywords: serdülők; „egészséghit-modell”; étkezési szokások; pszichológiai változók
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BF Psychology / lélektan
R Medicine / orvostudomány > RA Public aspects of medicine / orvostudomány társadalmi szerepe > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine / közegészségügy, higiénia, betegség-megelőzés
R Medicine / orvostudomány > RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan > RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 22 Jul 2024 09:19
Last Modified: 22 Jul 2024 09:19
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/200731

Actions (login required)

Edit Item Edit Item