Sárváry, Attila and Szelesné Árokszállási, Andrea and Gyulai, Anikó and Jávorné Erdei, Renáta (2019) Nyíregyháza felnőtt lakosságának táplálkozási szokásai, tápláltsági állapota = Eating habits and nutritional status of the adult population in Nyíregyháza. EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS, 60 (5). pp. 27-35. ISSN 1786-2434
|
Text
10942-Cikkszovege-47631-1-10-20230404.pdf - Published Version Available under License Creative Commons Attribution. Download (358kB) | Preview |
Abstract
Bevezetés:A magyar lakosság egészségi állapota továbbra is kedvezőtlenebb az Európai Unió (EU) és az OECD országok átlagához képest. Az egészségtelen táplálkozás szoros összefüggést mutat a szív-és érrendszeri betegségekkel, a rosszindulatú daganatos betegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással. A kutatásunk célja, hogy felmérjük Nyíregyháza felnőtt lakosságának táplálkozási szokásait és tápláltsági állapotát.Módszertan:A 2018-ban készült keresztmetszeti vizsgálathoz, melyben 386 fő vett részt, az Európai Lakossági Egészségfelmérés (ELEF) 2009-es táplálkozással, tápláltsági állapottal kapcsolatos kérdéseit használtuk. A tápláltsági állapotot az önbevalláson alapuló testtömeg és a testmagasság adataiból számított testtömegindexszel (TTI) jellemeztük, a TTI-t a WHO által meghatározott kategóriáknak megfelelően osztályoztuk. A statisztikai elemzést az SPSS (Vers-ion 22.0) programcsomag segítségével végeztük el, az összefüggés-elemzéshez a khi-négyzet próbát használtuk. Eredmények:Nyíregyháza felnőtt lakosságának több mint fele naponta fogyaszt zöldséget és/vagy gyümölcsöt, ami alacsonyabb az országos átlagnál. A nők körében a gyümölcsfogyasz-tás szignifikánsan magasabb volta férfiakéhoz képest (p=0,016). Teljes kiőrlésű pékáru naponta történő fogyasztása a lakosság 40%-át, a heti rendszerességű halfogyasztás az egyharmadát (33,5%) jellemezte, a férfiak halfogyasztása szignifikánsan magasabb volt a nőkéhez képest (p=0,005). A nyíregyházi férfiak 70%-a, a nők fele túlsúlyos vagy elhízott. Az életkor előre-haladtával növekszik a túlsúlyosak, elhízottak aránya mindkét nemben. Az elhízottak aránya a 35-64 éves férfiak körében a legnagyobb (41,5%), míg a nők körében ez az arány a 65 éves és idősebb korcsoportban a legmagasabb (34%). Következtetések:Nyíregyháza lakossága friss zöldség-és gyümölcsfogyasztása alacsonyabb az országos átlagnál, viszont a teljes kiőrlésű pékáru és halfogyasztás igen kedvező. A túlsúly és elhízás aránya a férfiak körében magasabb az országos átlagnál, különösen a 35-64 éves korcsoportban. A felnőtt lakosság körében célzott prevenciós programokat kell szervezni a túlsúly és elhízás megelőzésére, a fizikai aktivitás és az egészséges táplálkozás elősegítésére, különösen a középkorú férfiak számára.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | táplálkozás;tápláltsági állapot;testtömegindex;elhízás |
Subjects: | H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás R Medicine / orvostudomány > RA Public aspects of medicine / orvostudomány társadalmi szerepe > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine / közegészségügy, higiénia, betegség-megelőzés R Medicine / orvostudomány > RC Internal medicine / belgyógyászat > RC628 Obesity / obezitológia, elhízástudomány R Medicine / orvostudomány > RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan > RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 22 Jul 2024 09:36 |
Last Modified: | 22 Jul 2024 09:36 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/200733 |
Actions (login required)
Edit Item |