Szabó-Galiba, Liliána and Hulman, Anita and Gubicskóné Kisbenedek, Andrea and Horváth, László and Verzár, Zsófia and Keczeli, Viola (2024) A váltott műszak hatása a stressz-szintre és az élelmiszerválasztási szokásokra ápolók és mentőápolók körében = The effects of shift work on stress levels and food choices among nurses and paramedic nurses. ARANYPAJZS : A CSALÁD VÉDELMÉNEK TUDOMÁNYA / GOLDEN SHIELD : THE SCIENCE OF PROTECTING FAMILIES, 3 (3). pp. 21-31. ISSN 2939-5704
|
Text
aranypajzs_2024_03_galiba.pdf - Published Version Download (194kB) | Preview |
Abstract
A vizsgálat célja: Célunk volt felmérni a váltott műszak hatásait az ápolók és mentőápolók körében, továbbá a szocio-demográfiai, munkaköri tényezők milyen hatással vannak stressz-szintre, és az élelmiszerválasztási szokásokra. Anyag és módszer: Kvantitatív, online, keresztmetszeti kutatásunkat 2023. június és 2024. február között végeztük. Célcsoportunk az ápolók és mentőápolók voltak (N=208). A stresszszintet az Észlelt Stressz Skálával, az élelmiszer-fogyasztási szokásokat az Élelmiszer-választási Kérdőívvel mértük, emellett szocio-demográfiai adatokat és táplálkozási szokásokkal kapcsolatos kérdéseket tettünk fel az aninomitás biztosításával. Eredmények: Átlagosan 28,58 összpontszámot ért el, mely mérsékelten magas stressz-szintnek felel meg. A középfokú végzettséggel rendelkező és fekvőbeteg osztályon dolgozók magasabb stressz pontszámot értek el (p=0,01), viszont a műszakok és a stressz-szint között nem találtunk szignifikáns kapcsolatot (p=0,83). A kitöltők leginkább a kényelmet veszik figyelembe az élelmiszer választása során, nem a beltartalmi értékeket vagy a termék árát. A műszakban dolgozóknak szignifikánsan fontosabb, hogy az étel könnyebben elkészíthető legyen (p=0,04). Következtetések: Mivel dolgozók stressz-szintje nem mutatott kapcsolatot a műszakos munkával, viszont az élelmiszer-választás és a műszakos munka igen, így megfelelő edukációval célzottabban tudnánk a műszakban dolgozókat az egészséges táplálkozás elveire megtanítani. | Aim: The aim of the study was to assess the effects of shift work among nurses and the impact of socio-demographic and occupational factors on stress levels and food choice. Material and method: Our quantitative, online, cross-sectional survey was conducted between June 2023 and February 2024. Our target population consisted of nurses and paramedic nurses (N=208). Stress levels were measured using the Perceived Stress Scale (PSS), food consumption habits with the Food Choice Questionnaire. Socio-demographic data and questions on dietary habits were also collected, all anonymously. Results: Mean PSS score of respondents 28.58, which corresponds to a moderately high stress level. Those with secondary education and working in inpatient wards had a higher stress score (p=0.01), but no significant relationship was found between shifts and stress level (p=0.83). Participants mostly considered convenience when choosing food, not nutritional values or product price. For those who work shifts, the ease of food preparation is significantly more important (p=0.04). Conclusions: Since stress levels of workers did not show a relationship with shift work, but food choices and shift work did, targeted education could be provided to shift workers on healthy eating principles.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | ápoló, élelmiszer-választás, stressz-szint, műszakos munka, nurse, food choice, stress levels, shift work |
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > RA Public aspects of medicine / orvostudomány társadalmi szerepe > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine / közegészségügy, higiénia, betegség-megelőzés R Medicine / orvostudomány > RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan > RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 30 Jan 2025 09:36 |
Last Modified: | 30 Jan 2025 09:36 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/214687 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |