REAL

Étrendi tényezők szerepe a kognitív hanyatlásban

Breitenbach, Zita and Kulcsár, Olívia and Péter, Fruzsina and Gáti, István and Polyák, Éva (2025) Étrendi tényezők szerepe a kognitív hanyatlásban. IDEGGYOGYASZATI SZEMLE / CLINICAL NEUROSCIENCE, 78 (1-2). pp. 5-18. ISSN 0019-1442

[img] Text
etrendi-tenyezok-szerepe-a-kognitiv-hanyatlasban.pdf - Published Version
Restricted to Repository staff only until 30 January 2026.

Download (543kB) | Request a copy

Abstract

A dementia morbiditási és mortalitási növekedése miatt hatalmas terhet ró a társadalomra gazdasági, szociális és egészségügyi téren egyaránt. A részben feltárható kórokok kezelése mellett a táplálkozásnak is nagy jelentősége lehet a dementia kockázatának csökkentésében. A kognitív hanyatlással kapcsolatban leggyakrabban vizsgált táplálkozási minta a mediterrán étrend, a magas vérnyomás megelőzésére alkalmazható DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) étrend, valamint az elmúlt évtizedben újdonságként megjelenő, a mediterrán és DASH étrend elemeit ötvöző MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) diéta, de a ketogén étrenddel és az időszakos böjttel kapcsolatban is számottevő kutatás született. Tanulmányunk összefoglalót kíván nyújtani mindazon étrendi tényezőkkel kapcsolatban, amelyek szerepet játszhatnak az agyi teljesítményromlás megelőzésében és kialakulásában.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: dementia, MIND, étrend
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 11 Feb 2025 08:41
Last Modified: 11 Feb 2025 08:41
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/215427

Actions (login required)

Edit Item Edit Item