Breitenbach, Zita and Kulcsár, Olívia and Péter, Fruzsina and Gáti, István and Polyák, Éva (2025) Étrendi tényezők szerepe a kognitív hanyatlásban. IDEGGYOGYASZATI SZEMLE / CLINICAL NEUROSCIENCE, 78 (1-2). pp. 5-18. ISSN 0019-1442
![]() |
Text
etrendi-tenyezok-szerepe-a-kognitiv-hanyatlasban.pdf - Published Version Restricted to Repository staff only until 30 January 2026. Download (543kB) | Request a copy |
Abstract
A dementia morbiditási és mortalitási növekedése miatt hatalmas terhet ró a társadalomra gazdasági, szociális és egészségügyi téren egyaránt. A részben feltárható kórokok kezelése mellett a táplálkozásnak is nagy jelentősége lehet a dementia kockázatának csökkentésében. A kognitív hanyatlással kapcsolatban leggyakrabban vizsgált táplálkozási minta a mediterrán étrend, a magas vérnyomás megelőzésére alkalmazható DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) étrend, valamint az elmúlt évtizedben újdonságként megjelenő, a mediterrán és DASH étrend elemeit ötvöző MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) diéta, de a ketogén étrenddel és az időszakos böjttel kapcsolatban is számottevő kutatás született. Tanulmányunk összefoglalót kíván nyújtani mindazon étrendi tényezőkkel kapcsolatban, amelyek szerepet játszhatnak az agyi teljesítményromlás megelőzésében és kialakulásában.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | dementia, MIND, étrend |
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 11 Feb 2025 08:41 |
Last Modified: | 11 Feb 2025 08:41 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/215427 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |