REAL

Hal- és halászati termékek fogyasztásának meghatározó tényezői

Mihály, Tamás and Soós, Mihály and Mihály-Karnai, Laura (2024) Hal- és halászati termékek fogyasztásának meghatározó tényezői. GAZDÁLKODÁS, 68 (6). pp. 533-547. ISSN 0046-5518

[img]
Preview
Text
Gazdalkodas2024_6_3370Hal-eshalaszati534-547.pdf - Published Version

Download (840kB) | Preview

Abstract

Napjainkban megfigyelhető, hogy a halfogyasztási szokások és a fogyasztást meghatározó tényezők folyamatosan változnak a globalizációnak köszönhetően. Az elmúlt években a felgyorsult világnak és a járványok világszintű terjedésének hatására a fogyasztói hangsúly az ár helyett a minőségre és a kényelemre helyeződik, hiszen egyre inkább előtérbe kerül az egészséges ételek fogyasztása, melyben a halak kiemelt szerepet kapnak. A cikk elsődleges célja, hogy feltérképezze a hal- és halászati termékek fogyasztásának sajátosságait, valamint azonosítsa azon tényezőket, melyek befolyásolják a fogyasztók hal- és halászati termékek fogyasztásának preferenciáit és döntéseit. A PRISMA keretrendszer alkalmazásával 2000 és 2023 között megjelent cikkeket választottunk ki a Google Scholar, a Web of Science és a Scopus segítségével, azonban a témához kapcsolódó korábbi kutatásokat is tanulmányoztuk. Az eredmények azt mutatják, hogy a fogyasztói döntéseket az egészségre, valamint az érzékszervre ható tényezők, a termelés jellemzői/sajátosságai és a könnyű elkészíthetőség, vagyis a kényelem befolyásolja leginkább.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: egészséges táplálkozás, fogyasztói magatartás, halfogyasztási preferenciák, halmarketing, fogyasztási trendek
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SH Aquaculture. Fisheries. Angling / vizi növény-és állattartás, halászat, sporthorgászat
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 12 Feb 2025 13:10
Last Modified: 12 Feb 2025 13:10
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/215527

Actions (login required)

Edit Item Edit Item