REAL

A Tokaj-Zemplén turisztikai desztináció élelmiszer-turizmusának fejlesztése

Dankó, László and Szacskó, Bianka (2024) A Tokaj-Zemplén turisztikai desztináció élelmiszer-turizmusának fejlesztése. In: Sárospataki turizmusfejlesztési tanulmányok 2024. Zemplén Régió Fejlesztése Sorozat (7). Tokaj-Hegyalja Egyetem Lorántffy Intézet, Sárospatak, pp. 21-35.

[img]
Preview
Text
DL_SZB_Sarospatakiturizmusfejlesztesitanulmanyok_2024.pdf - Published Version

Download (474kB) | Preview

Abstract

A helyi élelmiszertermékek felfedezése olyan turisztikai tevékenység, amely a slow life filozófiát követő látogatók részéről a gasztronómiai hagyományokat a regionális identitás és a kulturális örökség felfedezésének alappillérévé teszi, és értékeli a helyi közösségekben kialakult hagyományos ételeket és italokat. Tanszéki kutatásunk célja, hogy elősegítsük Tokaj-Zemplén turisztikai desztináció helyi élelmiszerturizmusának – benne a vezértermék: tokaji borok - felfedezését, s a hely gasztronómiája által a desztinációba látogató, értő közönség emlékezetes étkezési élménnyekkel (memorable food experience) való gazdagodását. A tanulmány az élelmiszerturizmus értelmezése és a Tokaj-Zemplén turisztikai desztináció lehatárolása után a helyi élelmiszerek, ételek, italok, az ezekhez kapcsolódó értékesítési és vendéglátási szolgáltatás körének felmérési módszertanát mutatja be, majd gyakorlati példákra és a felmérés kezdeti eredményeire támaszkodóan a térségi élelmiszerturizmus stratégia kialakításához kíván adalékokkal hozzájárulni.

Item Type: Book Section
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > G Geography (General) / Földrajz általában > G154.9-155.8 Tourism / turizmus
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 17 Mar 2025 12:22
Last Modified: 17 Mar 2025 12:22
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/216910

Actions (login required)

Edit Item Edit Item