Dankó, László and Szacskó, Bianka (2024) A Tokaj-Zemplén turisztikai desztináció élelmiszer-turizmusának fejlesztése. In: Sárospataki turizmusfejlesztési tanulmányok 2024. Zemplén Régió Fejlesztése Sorozat (7). Tokaj-Hegyalja Egyetem Lorántffy Intézet, Sárospatak, pp. 21-35.
|
Text
DL_SZB_Sarospatakiturizmusfejlesztesitanulmanyok_2024.pdf - Published Version Download (474kB) | Preview |
Abstract
A helyi élelmiszertermékek felfedezése olyan turisztikai tevékenység, amely a slow life filozófiát követő látogatók részéről a gasztronómiai hagyományokat a regionális identitás és a kulturális örökség felfedezésének alappillérévé teszi, és értékeli a helyi közösségekben kialakult hagyományos ételeket és italokat. Tanszéki kutatásunk célja, hogy elősegítsük Tokaj-Zemplén turisztikai desztináció helyi élelmiszerturizmusának – benne a vezértermék: tokaji borok - felfedezését, s a hely gasztronómiája által a desztinációba látogató, értő közönség emlékezetes étkezési élménnyekkel (memorable food experience) való gazdagodását. A tanulmány az élelmiszerturizmus értelmezése és a Tokaj-Zemplén turisztikai desztináció lehatárolása után a helyi élelmiszerek, ételek, italok, az ezekhez kapcsolódó értékesítési és vendéglátási szolgáltatás körének felmérési módszertanát mutatja be, majd gyakorlati példákra és a felmérés kezdeti eredményeire támaszkodóan a térségi élelmiszerturizmus stratégia kialakításához kíván adalékokkal hozzájárulni.
Item Type: | Book Section |
---|---|
Subjects: | G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > G Geography (General) / Földrajz általában > G154.9-155.8 Tourism / turizmus |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 17 Mar 2025 12:22 |
Last Modified: | 17 Mar 2025 12:22 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/216910 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |