REAL

A gasztronómiához kötődő kulturális világörökségi cím térségfejlesztő hatása

Bene, Zsuzsanna (2024) A gasztronómiához kötődő kulturális világörökségi cím térségfejlesztő hatása. In: Sárospataki turizmusfejlesztési tanulmányok 2024. Zemplén Régió Fejlesztése Sorozat (7). Tokaj-Hegyalja Egyetem Lorántffy Intézet, Sárospatak, pp. 73-85.

[img]
Preview
Text
BZS_Sarospatakiturizmusfejlesztesitanulmanyok_2024.pdf - Published Version

Download (617kB) | Preview

Abstract

A gasztronómia a helyi és helyidentitás egyik legjelentősebb meghatározó tényezője. A helyi vagy lokális identitás az adott helyhez való kötődés viszonyát fejezi ki, a helyidentitás ettől összetettebb, magába foglal személyes szerepeket és tulajdonságokat, társadalmi csoporthoz való tartozást és a földrajzi helyekhez való viszonyulást . Egy helyi közösség egyedi, adott termőhelyre jellemző gasztronómiai terméke alapjául szolgálhat a gasztronómiai identitás kialakulásának és ezt erősíti, bizonyítottan alá támasztja a világörökségi cím megszerzésével. A globalizáció fenyegetettséget jelent a helyi kultúrára és helyi értékekre, könnyen visszaszorulhatnak, akár el is tűnhetnek, azonban biztosítékot kaphatnak a szellemi kulturális örökség védelme alatt arra, hogy fennmaradjanak a tradíciók, hagyományok erősítve az ott élők helyidentitását, a közösséghez való tartozás érzését, amely a gazdasági növekedést és biztonságérzetet fog generálni. Tanulmányomban azoknak a helyeknek a vizsgálatára fókuszáltam, amelyek gasztronómiai világörökségi címmel rendelkeznek és hogyan hat az elismerés az ott élők helyidentitására.

Item Type: Book Section
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > G Geography (General) / Földrajz általában > G154.9-155.8 Tourism / turizmus
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 17 Mar 2025 12:20
Last Modified: 17 Mar 2025 12:20
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/216933

Actions (login required)

Edit Item Edit Item