REAL

Az irritábilis bél szindrómában szenvedők dietetikai ellátása = Dietary management of patients with irritable bowel syndrome

Dakó, Sarolta (2025) Az irritábilis bél szindrómában szenvedők dietetikai ellátása = Dietary management of patients with irritable bowel syndrome. MAGYAR BELORVOSI ARCHIVUM, 78 (3). pp. 136-139. ISSN 0133-5464

[img]
Preview
Text
MBA2025-3Dako_DOIs.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (216kB) | Preview

Abstract

Az irritábilis bél szindróma az agy-bél tengely zavarával járó betegség, amely hasi fájdalommal és a széklet változásával jelentkezik. A dietetikai tanácsadás kiemelten fontos, mivel az étrendet egyénileg kell igazítani a betegek tüneteihez. A betegség kezelésében többféle népszerű diéta felmerült, de jelenleg csak a FODMAP-szegény étrend kedvező hatását támasztják alá tudományos bizonyítékok. A gluténmentes diéta ellenben nem javasolt, mivel valószínűleg a tüneteket nem a glutén, hanem a búza és a benne lévő fruktánok csökkentése mérsékelheti, így felesleges korlátozást jelent a betegek számára. Az eliminációs diéták hosszú távon csak bizonyított élelmiszer-intolerancia esetén ndokoltak, szakértő dietetikus felügyeletével. Az élelmi rostok közül a vízben oldódó rostok kedvezően hatnak, míg a nem oldható rostok fokozhatják a tüneteket. A megfelelő folyadékbevitel szükséges a rostok kedvező hatásainak eléréséhez. A probiotikumok közül bizonyos törzsek, egyes betegcsoportokban képesek csökkenteni a tüneteket. A prebiotikumok alkalmazása viszont nem ajánlott, mivel kedvező hatásuk nem bizonyított, ugyanakkor egyes prebiotikumok akár fokozhatják is a tüneteket. Magyarországon 2024 októberében új szakmai irányelv jelent meg az irritábilis bél szindróma kezelésére, amely hangsúlyozza a dietetikai tanácsadás szerepét és segít eligazodni a különböző terápiás lehetőségek között. | Irritable bowel syndrome is a disorder of the brain-gut axis that manifests with abdominal pain and changes in bowel habits. Dietary counselling is particularly important, as nutritional recommendations must be tailored to individual symptoms. Several popular diets have been considered for managing the condition, but currently, only the low-FODMAP diet has scientifically proven benefits. In contrast, a gluten-free diet is not recommended, as symptom improvement is likely due to the reduction of wheat and its fructans rather than gluten itself. Long-term elimination diets should only be followed in cases of confirmed food intolerance, under the supervision of a qualified dietitian. Among dietary fibers, soluble fibers have beneficial effects, while insoluble fibers may worsen symptoms. Adequate fluid intake is essential for optimal digestion and symptom management. Probiotics have shown positive effects in treatment, particularly certain strains, while prebiotics are not recommended, as they may aggravate symptoms in some patients. In Hungary, a new professional guideline for irritable bowel syndrome treatment was published in October 2024, emphasizing the role of dietary counselling and providing guidance on various therapeutic options.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: irritábilis bél szindróma, étrend, élelmi rost, alacsony FODMAP-tartalmú étrend, probiotikumok, irritable bowel syndrome, diet, dietary fiber, Low-FODMAP Diet, probiotics
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RC Internal medicine / belgyógyászat
R Medicine / orvostudomány > RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan > RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 26 Jun 2025 13:00
Last Modified: 26 Jun 2025 13:00
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/220506

Actions (login required)

Edit Item Edit Item