REAL

Ipari fermentációs lehetőségek az élelmiszerek és a sertéstakarmányok előállításában: irodalmi áttekintés = Potential of industrial fermentation in food and swine feed production: a literature review

Hatvan, Zoltán and Katu, Jim Kioko and Pintér, Georgina and Varga, László and Ásványi, Balázs (2025) Ipari fermentációs lehetőségek az élelmiszerek és a sertéstakarmányok előállításában: irodalmi áttekintés = Potential of industrial fermentation in food and swine feed production: a literature review. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 66 (1). pp. 69-88. ISSN 1416-647X

[img]
Preview
Text
ActAgrOvar_Vol.66.1_5_Hatvan_et_al.pdf - Published Version

Download (576kB) | Preview

Abstract

A tanulmány átfogó képet nyújt a fermentáció biológiai és technológiai hátteréről, valamint annak élelmiszer- és takarmányipari alkalmazási lehetőségeiről. Részletesen bemutatja a fermentáció történetét, típusait és azokat a mikrobiológiai, kémiai, illetve környezeti tényezőket, amelyek befolyásolják a folyamat sikerességét. Kiemelt figyelmet fordít a szilárd fázisú (SSF) és a folyékony fázisú fermentáció (LSF) összehasonlítására, különös tekintettel az ipari alkalmazhatóságra, költséghatékonyságra, valamint a fermentált termékek minőségére és egészségügyi hatásaira. Az LSF-technológia kifejezetten ígéretes a sertés- és baromfitakarmányozásban, ahol probiotikus és antimikrobiális hatása révén csökkentheti az antibiotikum-használatot és javíthatja az állatok emésztését, immunrendszerét, ill. teljesítményét. A fermentációs eljárások elősegítik a környezeti fenntarthatóságot is azáltal, hogy melléktermékeket és hulladékokat értékes takarmánnyá vagy bioüzemanyaggá alakítanak. Az új technológiák – mint az automatizálás, a mesterséges intelligencia vagy a genomikai eszközök – lehetővé teszik a fermentáció még pontosabb szabályozását és ipari optimalizálását. A fermentáció így kulcsszerepet kap a modern biotechnológiai fejlesztésekben és az egészségtudatos, fenntartható táplálkozási rendszerek kialakításában.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: takarmányozás, élelmiszeripar, szilárd fázisú fermentáció, folyékony fázisú fermentáció
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 04 Jul 2025 15:59
Last Modified: 04 Jul 2025 15:59
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/220731

Actions (login required)

Edit Item Edit Item