Hatvan, Zoltán and Katu, Jim Kioko and Pintér, Georgina and Varga, László and Ásványi, Balázs (2025) Ipari fermentációs lehetőségek az élelmiszerek és a sertéstakarmányok előállításában: irodalmi áttekintés = Potential of industrial fermentation in food and swine feed production: a literature review. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 66 (1). pp. 69-88. ISSN 1416-647X
|
Text
ActAgrOvar_Vol.66.1_5_Hatvan_et_al.pdf - Published Version Download (576kB) | Preview |
Abstract
A tanulmány átfogó képet nyújt a fermentáció biológiai és technológiai hátteréről, valamint annak élelmiszer- és takarmányipari alkalmazási lehetőségeiről. Részletesen bemutatja a fermentáció történetét, típusait és azokat a mikrobiológiai, kémiai, illetve környezeti tényezőket, amelyek befolyásolják a folyamat sikerességét. Kiemelt figyelmet fordít a szilárd fázisú (SSF) és a folyékony fázisú fermentáció (LSF) összehasonlítására, különös tekintettel az ipari alkalmazhatóságra, költséghatékonyságra, valamint a fermentált termékek minőségére és egészségügyi hatásaira. Az LSF-technológia kifejezetten ígéretes a sertés- és baromfitakarmányozásban, ahol probiotikus és antimikrobiális hatása révén csökkentheti az antibiotikum-használatot és javíthatja az állatok emésztését, immunrendszerét, ill. teljesítményét. A fermentációs eljárások elősegítik a környezeti fenntarthatóságot is azáltal, hogy melléktermékeket és hulladékokat értékes takarmánnyá vagy bioüzemanyaggá alakítanak. Az új technológiák – mint az automatizálás, a mesterséges intelligencia vagy a genomikai eszközök – lehetővé teszik a fermentáció még pontosabb szabályozását és ipari optimalizálását. A fermentáció így kulcsszerepet kap a modern biotechnológiai fejlesztésekben és az egészségtudatos, fenntartható táplálkozási rendszerek kialakításában.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | takarmányozás, élelmiszeripar, szilárd fázisú fermentáció, folyékony fázisú fermentáció |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 04 Jul 2025 15:59 |
Last Modified: | 04 Jul 2025 15:59 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/220731 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |