Háber, Andor Zsolt and Figler, Mária and Szabó, Zsolt Roland (2025) A mesterséges intelligencia szerepe az étrend-kiegészítők fejlesztésében. MAGYAR TUDOMÁNY. ISSN 0025-0325 (In Press)
|
Text
Amestersegesintelligenciaszerepeazetrend-kiegeszitokfejleszteseben_elfogadottkezirat.pdf - Accepted Version Download (335kB) | Preview |
Abstract
A mesterséges intelligencia (MI) megjelenése új lehetőségeket nyit az étrend-kiegészítők fejlesztésében, és egyúttal indokolttá teszi a teljes fejlesztési folyamat újragondolását a célcsoport meghatározásától egészen a marketingtevékenységekig. A tanulmány rámutat, hogy mind a legújabb tudományos eredmények beépítése, mind a jogszabályok betartása hatékonyabb és eredményesebb lehet mesterségesintelligencia-alapú szoftveralkalmazások segítségével, különösen a nagy nyelvi modellek használatával. A MI eredményes alkalmazásához elengedhetetlen a megfelelően kialakított utasítástervezés, amely hozzájárul a szakmai hitelesség és validálhatóság megalapozásához. A fejlesztőmérnöknek elegendő a generált információknak az ellenőrzése és értékelése ahelyett, hogy minden új tudományos közleményt és jogszabályt manuálisan kellene keresniük és átvizsgálniuk. A folyamat végső eredményeként a fogyasztók számára szélesebb körben válhatnak elérhetővé olyan termékek, amelyek táplálkozás-élettani hatásai a legfrissebb tudományos bizonyítékokkal alátámasztva kerülnek a piacra.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Uncontrolled Keywords: | élelmiszeripar, utasítástervezés, generatív mesterséges intelligencia, nagy nyelvi modell, nyílt innováció |
| Subjects: | R Medicine / orvostudomány > RZ Other systems of medicine / orvostudomány egyéb területei |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | MTMT SWORD |
| Date Deposited: | 26 Sep 2025 08:20 |
| Last Modified: | 26 Sep 2025 08:20 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/225501 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




