Kujáni, Katalin Olga and Szabadkai, Andrea and Major, Ágnes (2020) A fenntartható közétkeztetés elemzése nemzetközi jó gyakorlatokon keresztül. MÁLTAI TANULMÁNYOK: A MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATA, 2 (3-4). pp. 391-411. ISSN 2676-9468
|
Text
391-412_MT_2020_03_7.Kujani-Szabadkai-Majoros.pdf - Published Version Download (311kB) | Preview |
Abstract
Napjainkra egyértelműen bebizonyosodott, hogy a hagyományos élelmiszerrendszerek környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatósága megkérdőjelezhetővé vált. Erre a folyamatra erősített rá az új típusú koronavírus okozta világjárvány 2020 tavaszán, amely rávilágított arra, hogy a helyi erőforrásokra alapozott gazdaságfejlesztés megerősítésére van szükség. A helyi élelmiszerrendszer egyik nagyon fontos építőeleme a közétkeztetés, amelynek reformfolyamatai ugyan már elkezdődtek az előző évtizedben, ám lassúak és sokszor nehézkesek e lépések. Ez alátámasztja azt, hogy szükséges foglalkoznunk a fenntartható közétkeztetés kritériumaival és lehetőségeivel. Jelen tanulmány a közétkeztetés területén működő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatásával foglalkozik, hogy azok adaptálásával elősegítse a zöldebb és társadalmilag elfogadhatóbb étkeztetés megvalósítását. A kutatáshoz felhasznált esettanulmányok gyűjtését és elemzését a Horizont 20201 által támogatott, BOND – Szervezetek és hálózatok magasabb szintű együttműködésének szervezése az európai mezőgazdasági szektorban elnevezésű projekt biztosította 2017 és 2020 között. A bemutatott jó gyakorlatokkal rámutatunk, hogy mind uniós, mind nemzeti szinten jogi keretszabályok módosítása nélkül is el lehet érni a környezetileg és szociálisan egyaránt fenntartható közétkeztetési célokat.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Uncontrolled Keywords: | fenntartható közétkeztetés, szociális gazdaság, helyi élelmiszerrendszer |
| Subjects: | H Social Sciences / társadalomtudományok > H Social Sciences (General) / társadalomtudomány általában |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | MTMT SWORD |
| Date Deposited: | 16 Oct 2025 12:39 |
| Last Modified: | 16 Oct 2025 12:39 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/226635 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




