REAL

A meggy jelentősége a vaspótlásban

Nemes, Andrea and Baranyai, Edina and Gálné Remenyik, Judit (2015) A meggy jelentősége a vaspótlásban. ACTA AGRARIA DEBRECENIENSIS / AGRÁRTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK (63). pp. 101-104. ISSN 1587-1282

[img]
Preview
Text
acta2015_63_44.pdf - Published Version

Download (285kB) | Preview

Abstract

Meghatároztuk a 'Csengődi csokros', a 'Debreceni-, illetve 'Érdi bőtermő', az 'Éva', a 'Kántorjánosi', a'Petri' és az 'Újfehértói fürtö' meggyfajták vastartalmát ICP-MS-sel. Megmértük valamint a minták C-vitamin, almasav és citromsav koncentrációját. Mérési eredményeink azt mutatják, hogy a meggy terméshúsában igen jelentős mennyiségű (átlagosan 20,5 mg/kg) Fe2+ halmozódik fel. Ezen kívül jelentős a C-vitamin és az almasav tartalom, ami segíti a vas felszívódását. Ezen eredmények alapján a meggynek és a meggykészítményeknek fontos szerepe van a szervezet kielégítő vastartalmának kialakításában.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: meggy, vas, fitinsav, C-vitamin
Subjects: Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia
Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia
R Medicine / orvostudomány > RS Pharmacy and materia medica / gyógyszerészet, gyógyászati eszközök
S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 17 Oct 2025 13:48
Last Modified: 17 Oct 2025 13:48
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/226764

Actions (login required)

Edit Item Edit Item