Nemes, Andrea and Baranyai, Edina and Gálné Remenyik, Judit (2015) A meggy jelentősége a vaspótlásban. ACTA AGRARIA DEBRECENIENSIS / AGRÁRTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK (63). pp. 101-104. ISSN 1587-1282
|
Text
acta2015_63_44.pdf - Published Version Download (285kB) | Preview |
Abstract
Meghatároztuk a 'Csengődi csokros', a 'Debreceni-, illetve 'Érdi bőtermő', az 'Éva', a 'Kántorjánosi', a'Petri' és az 'Újfehértói fürtö' meggyfajták vastartalmát ICP-MS-sel. Megmértük valamint a minták C-vitamin, almasav és citromsav koncentrációját. Mérési eredményeink azt mutatják, hogy a meggy terméshúsában igen jelentős mennyiségű (átlagosan 20,5 mg/kg) Fe2+ halmozódik fel. Ezen kívül jelentős a C-vitamin és az almasav tartalom, ami segíti a vas felszívódását. Ezen eredmények alapján a meggynek és a meggykészítményeknek fontos szerepe van a szervezet kielégítő vastartalmának kialakításában.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Uncontrolled Keywords: | meggy, vas, fitinsav, C-vitamin |
| Subjects: | Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia R Medicine / orvostudomány > RS Pharmacy and materia medica / gyógyszerészet, gyógyászati eszközök S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | MTMT SWORD |
| Date Deposited: | 17 Oct 2025 13:48 |
| Last Modified: | 17 Oct 2025 13:48 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/226764 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




