REAL

A palpitáció hypertoniában és gasztroenterológiai betegségekben = Palpitation in hypertension and in gastroenterological disesases

Szauder, Ipoly (2025) A palpitáció hypertoniában és gasztroenterológiai betegségekben = Palpitation in hypertension and in gastroenterological disesases. MAGYAR BELORVOSI ARCHIVUM, 78 (4). pp. 202-209. ISSN 0133-5464

[img]
Preview
Text
20750-Cikkszovege-82696-1-10-20251016.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (288kB) | Preview

Abstract

A palpitáció olyan tünet, ami nem minden esetben jelenti a szív betegségét, kardiológiai betegséget. Ép szíven leggyakrabban az újonnan fellépő vagy nem megfelelően kontrollált hypertonia, valamint a gasztroenterológiai betegségek okozhatnak palpitációt. Az orvosi gyakorlatban jelentős alulreprezentáltságuk miatt szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy minden palpitációra panaszkodó betegnél gondoljunk elsősorban szövődménymentes hypertoniára, másodsorban gasztroenterológiai betegségekre is a kardiológiai betegség lehetősége mellett és végezzünk célirányos kivizsgálást, kezelést. A hypertonia igen jelentős prevalenciája (Magyarországon 34–37%-os) magyarázza a palpitáció ilyen eredetű leggyakoribb előfordulását, ami mintegy 60–70%-os. A szintén kevéssé ismert gasztroenterológiai kórképekben (gastrocardialis [Roemheld-] szindróma, GERD, gyulladásos gyomor- és bélbetegségek) a palpitáció előfordulása mintegy 15–29%-os. A szerző bemutatja a palpitáció kivizsgálását az anamnézistől a műszeres vizsgálatokig és hatékony kezelését (a gyakori hibalehetőségekkel) hypertoniában és gasztroenterológiai betegségekben. | Palpitation is a symptom that does not always mean heart disease - cardiological disease. In a healthy heart palpitations are most often caused by newly occurring or inadequately controlled hypertension, as well as gastroenterological diseases. Due to their significant underrepresentation in medical practice, it is necessary to draw attention to the fact that in every patient complaining of palpitations, we should first consider uncomplicated hypertension, and secondarily gastroenterological diseases – in addition to the possible cardiological disease – and carry out targeted examination and treatment. The very significant prevalence of hypertension (34–37% in Hungary) explains the most common occurrence of palpitations, which is about 60–70%. In the also little-known gastroenterological diseases (gastrocardiac (Roemheld) syndrome, GERD, inflammatory stomach and intestinal diseases) the incidence of palpitation is about 15–29%. Below we present in detail the investigation of palpitation from the anamnesis to instrumental examinations and its effective treatment (with common error possibilities) in hypertension and. gastroenterological diseases.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: palpitáció hypertoniában, palpitáció gasztroenterológiai betegségekben, diagnosztika, kezelés, palpitation in hypertension, palpitation in gastroenterological diseases, diagnosis, treatment
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RC Internal medicine / belgyógyászat
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 18 Oct 2025 13:44
Last Modified: 18 Oct 2025 13:44
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/226845

Actions (login required)

Edit Item Edit Item