REAL

Mangalica és intenzív hússertés összehasonlító vizsgálata komputer tomográffal

Romvári, Róbert (2006) Mangalica és intenzív hússertés összehasonlító vizsgálata komputer tomográffal. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 55 (3). pp. 257-262. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
67_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2006_55_3.pdf

Download (141kB) | Preview

Abstract

A vizsgálatok során Mangalica és intenzív hússertések testösszetételének összehasonlítása történt in vivő komputer tomográfiás (CT) képalkotással. A röntgensugár denzitás értékekből származtatott gyakorisági eloszlások alapján mérték a szerzők a teljes test szöveti összetételét. A 30, 60 és 90 kg-os testsúlyban meghatározott hús-zsír arány 3,4, 3,2 és 1,9 volt a hússertés, illetve 1,0, 0,6 és 0,5 a mangalica esetében. A vonatkozó testsúlyokhoz tartozó színhústartalom 61,5, 57,7 és 53,2%, illetve 35,5, 30,9 és 28,5% volt a két genotípusban. A növekedés során a szöveti összetétel változását háromdimenziós hisztogramokkal szemléltették. A keresztmetszeti felvételeken a m. longissimus dorsi és a m. semitendinosus felszínét meghatározták, továbbá mérték a háton és a faron a szalonna vastagságot. Az intramuszkuláris zsírtartalmat az átlagos röntgensugár denzitás értékekkel jellemezték.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 24 Oct 2025 22:43
Last Modified: 24 Oct 2025 22:43
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227200

Actions (login required)

Edit Item Edit Item