Romvári, Róbert (2006) Mangalica és intenzív hússertés összehasonlító vizsgálata komputer tomográffal. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 55 (3). pp. 257-262. ISSN 0230-1814
|
Text
67_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2006_55_3.pdf Download (141kB) | Preview |
Abstract
A vizsgálatok során Mangalica és intenzív hússertések testösszetételének összehasonlítása történt in vivő komputer tomográfiás (CT) képalkotással. A röntgensugár denzitás értékekből származtatott gyakorisági eloszlások alapján mérték a szerzők a teljes test szöveti összetételét. A 30, 60 és 90 kg-os testsúlyban meghatározott hús-zsír arány 3,4, 3,2 és 1,9 volt a hússertés, illetve 1,0, 0,6 és 0,5 a mangalica esetében. A vonatkozó testsúlyokhoz tartozó színhústartalom 61,5, 57,7 és 53,2%, illetve 35,5, 30,9 és 28,5% volt a két genotípusban. A növekedés során a szöveti összetétel változását háromdimenziós hisztogramokkal szemléltették. A keresztmetszeti felvételeken a m. longissimus dorsi és a m. semitendinosus felszínét meghatározták, továbbá mérték a háton és a faron a szalonna vastagságot. Az intramuszkuláris zsírtartalmat az átlagos röntgensugár denzitás értékekkel jellemezték.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 24 Oct 2025 22:43 |
| Last Modified: | 24 Oct 2025 22:43 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227200 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




