REAL

A takarmányok zsírkiegészítésének kedvezőtlen hatásai a monogasztrikus állatok takarmányozásában

Mézes, Miklós and Erdélyi, Márta and Orosz, Szilvia and Weber, Mária (2006) A takarmányok zsírkiegészítésének kedvezőtlen hatásai a monogasztrikus állatok takarmányozásában. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 55 (4). pp. 355-366. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
45_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2006_55_4.pdf

Download (447kB) | Preview

Abstract

A monogasztrikus állatok takarmányozásában egyrészt energia kiegészítésként, másrészt az esszenciális zsírsav szükséglet kiegészítésére régóta alkalmaznak zsírkiegészítést. Újabban ennek célja emellett, az állati termék táplálkozás-élettani szempontból kedvező irányú befolyásolása az n-6/n-3 zsírsavak arányának csökkentésével. A zsírkiegészitésnek, különösen a nagy telítetlen zsírsav tartalmú zsírforrásoknak azonban kedvező hatásuk mellett, kedvezőtlen hatásai is vannak. Elsőként a nagy telítetlen zsírsav tartalom fokozza az oxidáció iránti érzékenységet, azaz csökkenti a termék oxidatív stabilitását. Ebben a tekintetben az n-3 zsírsavak hatása lényegesen kisebb, mint az n-6 zsírsavaké. További kedvezőtlen hatás, hogy a telítetlen zsírsavak csökkentik a zsírsav szintézis mértékét, valamint növelik a zsírok oxidációját, végeredményben a zsír depositio mértékét. Szükséges utalni arra is, hogy az n-6 zsírsavak rendkívül kifejezett hatást gyakorolnak a szervezet immunválasz készségére, amelynek révén növelik a gyulladásos folyamatokat, valamint csökkentik a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 24 Oct 2025 23:32
Last Modified: 24 Oct 2025 23:32
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227209

Actions (login required)

Edit Item Edit Item