Mézes, Miklós and Erdélyi, Márta and Orosz, Szilvia and Weber, Mária (2006) A takarmányok zsírkiegészítésének kedvezőtlen hatásai a monogasztrikus állatok takarmányozásában. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 55 (4). pp. 355-366. ISSN 0230-1814
|
Text
45_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2006_55_4.pdf Download (447kB) | Preview |
Abstract
A monogasztrikus állatok takarmányozásában egyrészt energia kiegészítésként, másrészt az esszenciális zsírsav szükséglet kiegészítésére régóta alkalmaznak zsírkiegészítést. Újabban ennek célja emellett, az állati termék táplálkozás-élettani szempontból kedvező irányú befolyásolása az n-6/n-3 zsírsavak arányának csökkentésével. A zsírkiegészitésnek, különösen a nagy telítetlen zsírsav tartalmú zsírforrásoknak azonban kedvező hatásuk mellett, kedvezőtlen hatásai is vannak. Elsőként a nagy telítetlen zsírsav tartalom fokozza az oxidáció iránti érzékenységet, azaz csökkenti a termék oxidatív stabilitását. Ebben a tekintetben az n-3 zsírsavak hatása lényegesen kisebb, mint az n-6 zsírsavaké. További kedvezőtlen hatás, hogy a telítetlen zsírsavak csökkentik a zsírsav szintézis mértékét, valamint növelik a zsírok oxidációját, végeredményben a zsír depositio mértékét. Szükséges utalni arra is, hogy az n-6 zsírsavak rendkívül kifejezett hatást gyakorolnak a szervezet immunválasz készségére, amelynek révén növelik a gyulladásos folyamatokat, valamint csökkentik a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 24 Oct 2025 23:32 |
| Last Modified: | 24 Oct 2025 23:32 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227209 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




