Bárdos, László and Kassai, Rózsa and Lencsés, György and Kerti, Annamária (2006) Összefüggés a tojáshéj fizikai paraméterei és egyes fehérjéinek mennyiségi, valamint minőségi összetétele között, házityúk, gyöngytyúk és japánfürj tojásában. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 55 (4). pp. 397-407. ISSN 0230-1814
|
Text
87_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2006_55_4.pdf Download (372kB) | Preview |
Abstract
A madarak tojásának héja egy speciális biokerámia, ami nem más, mint egy szerves mátrixra épülő szabályosan rendeződött kalcium komplex. Feltételezhető, hogy nemcsak szervetlen ásványi kristályszerkezetében de a mészhéj szerkezeti alapját adó fehérjékben keresendők azok a héjszilárdságbeli különbségek, amelyek fajonként jellemzők. Jelen munkában azt vizsgálták, hogy a házityúk a gyöngytyúk és a japánfürj tojások fizikai (súly, méretek, héjvastagság, nyomószilárdság) és kémiai (kalcium és összfehérje tartalom) paraméterei, valamint a héjban lévő protein-chip (SELDI-TOF) technikával kimutatható fehérjék között van-e különbség. Megállapították hogy valamennyi tojásparamétert tekintve, a legnagyobb eltérés a tojássúlyban, a héjvastagságban és a megroppanást okozó nyomóerőben mérhető a vizsgált fajok között. A gyöngytyúkban a héjvastagság, a héjsúly és a nyomóerő értékei a legnagyobbak. Közepesen erős összefüggések számíthatók a nyomóerő és a héjvastagság között, de a tojasindex nincs összefüggésben a behorpadását okozó nyomóerővel. A protein-chip analízis protein spektrumai a fajok között nagy eltéréseket mutattak. Legjellemzőbb a gyöngytyúk tojáshéjában lévő két (-16 és 19 kDa) frakció volt.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 24 Oct 2025 23:43 |
| Last Modified: | 24 Oct 2025 23:43 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227212 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




