REAL

Hemicelluláz enzimek stabilizálása nano-réteggel

Hegedüs, Imre and Nagy, Endre and Kukolya, József and Barna, Teréz and Fekete, Csaba Attila (2010) Hemicelluláz enzimek stabilizálása nano-réteggel. MŰSZAKI SZEMLE (EMT) (52). pp. 15-20. ISSN 1454-0746

[img]
Preview
Text
musze_2010_52_15-20.pdf

Download (552kB) | Preview

Abstract

Hemicelluláz enzim molekulákhoz nano-méretű polimer réteget kapcsoltunk stabilitásuk növelése érdekében. Ezek az enzim nanobiokompozitok (egyedi enzim nanorészecskék) még extrém körülmények között is megőrzik stabilitásukat. 80 o C-on a stabilizált hemicelluláz enzimek még 6 óra elteltével is megőrzik eredeti aktivitásuk 40 %-át, míg a természetes enzimek már fél óra alatt teljesen elveszítik aktivitásukat. pH = 1,5 és 13,5 között nem változik az egyedi enzim nanorészecskék aktivitása.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: egyedi enzim nanorészecskék, enzim stabilizálás, nano-bio-kompozitok, hőstabil enzimek, hemicelluláz enzimek
Subjects: Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > T2 Technology (General) / műszaki tudományok általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 25 Oct 2025 16:33
Last Modified: 25 Oct 2025 16:43
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227290

Actions (login required)

Edit Item Edit Item