REAL

Full-fat fehér mustármag (Sinapis alba) felhasználása a szarvasmarha takarmányozásban. 1. Közlemény: A mustármag hatása a kérődzők bendőfermentációjára

Schmidt, János and Tóth, Tamás (2006) Full-fat fehér mustármag (Sinapis alba) felhasználása a szarvasmarha takarmányozásban. 1. Közlemény: A mustármag hatása a kérődzők bendőfermentációjára. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 55 (6). pp. 541-551. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
39_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2006_55_6.pdf

Download (236kB) | Preview

Abstract

A szerzők kísérleteik során bendőkanülözött növendék bikákkal vizsgálták, hogy a rádiófrekvenciás (RF) módszerrel kezelt, valamint a kezeletlen full-fat fehér mustármag (Sinapis alba) etetése milyen hatást gyakorol a szarvasmarhák bendöjében folyó mikrobás fermentációra. Megállapították, hogy a RF-kezelés a mirozináz enzim inaktiválásával jelentősen csökkenti azt az antinutritív hatást, amit a mustármag a bendőfermentációra kifejt. A kezeletlen mustármag etetése csökkenti a bendőben termelődő illózsírsav mennyiséget és mérsékeli a fehérjelebontást. Az RF kezelt mustármag napi 1 kg-os mennyiségben (az élősúly 0,22%-a) etetve nem befolyásolja kedvezőtlenül a bendőfermentációt, amit az igazol, hogy az említett mustármag mennyiség etetésekor nőtt a bendőfolyadékban az ecetsav, a propionsav, a n- és i-vajsav, valamint a n- és i-valeriánsav koncentrációja. Növekedett a kontroll szakaszhoz képest a NH3-tartalom is. A napi adag 2 kg-ra (az élősúly 0,44%-a) történő növelésekor, a mustár fajtától függően, egyes illózsírsavak koncentrációja már csökken a bendőfolyadékban. Egy növendék bikákkal végzett kísérlet eredményei azt igazolják, hogy a mustármag íze csak akkor csökkenti az abrakkeverék fogyasztást, amikor abban részaránya meghaladja az 50%-ot.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 25 Oct 2025 16:29
Last Modified: 25 Oct 2025 16:29
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227293

Actions (login required)

Edit Item Edit Item