Schmidt, János and Tóth, Tamás (2006) Full-fat fehér mustármag (Sinapis alba) felhasználása a szarvasmarha takarmányozásban. 1. Közlemény: A mustármag hatása a kérődzők bendőfermentációjára. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 55 (6). pp. 541-551. ISSN 0230-1814
|
Text
39_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2006_55_6.pdf Download (236kB) | Preview |
Abstract
A szerzők kísérleteik során bendőkanülözött növendék bikákkal vizsgálták, hogy a rádiófrekvenciás (RF) módszerrel kezelt, valamint a kezeletlen full-fat fehér mustármag (Sinapis alba) etetése milyen hatást gyakorol a szarvasmarhák bendöjében folyó mikrobás fermentációra. Megállapították, hogy a RF-kezelés a mirozináz enzim inaktiválásával jelentősen csökkenti azt az antinutritív hatást, amit a mustármag a bendőfermentációra kifejt. A kezeletlen mustármag etetése csökkenti a bendőben termelődő illózsírsav mennyiséget és mérsékeli a fehérjelebontást. Az RF kezelt mustármag napi 1 kg-os mennyiségben (az élősúly 0,22%-a) etetve nem befolyásolja kedvezőtlenül a bendőfermentációt, amit az igazol, hogy az említett mustármag mennyiség etetésekor nőtt a bendőfolyadékban az ecetsav, a propionsav, a n- és i-vajsav, valamint a n- és i-valeriánsav koncentrációja. Növekedett a kontroll szakaszhoz képest a NH3-tartalom is. A napi adag 2 kg-ra (az élősúly 0,44%-a) történő növelésekor, a mustár fajtától függően, egyes illózsírsavak koncentrációja már csökken a bendőfolyadékban. Egy növendék bikákkal végzett kísérlet eredményei azt igazolják, hogy a mustármag íze csak akkor csökkenti az abrakkeverék fogyasztást, amikor abban részaránya meghaladja az 50%-ot.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 25 Oct 2025 16:29 |
| Last Modified: | 25 Oct 2025 16:29 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227293 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




