Tóth, Tamás and Schmidt, János (2006) Nátrium-hidroxiddal kezelt búzadara etetésének hatása a bendőfermentációra, a keményítő ruminális és posztruminális lebomlására. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 55 (6). pp. 553-566. ISSN 0230-1814
|
Text
51_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2006_55_6.pdf Download (303kB) | Preview |
Abstract
A szerzők bendő, duodénum és ileocekális kanüllel ellátott tinókkal beállított kísérleteikben, a 2% NaOH-dal kezelt búzadara etetésének hatását vizsgálták a bendőfermentáció fontosabb paramétereire, továbbá a keményítő, a nyersfehérje és a nyersrost ruminális, illetve a nyersfehérje és a keményítő posztruminális lebomlására. Megállapították, hogy a nátronlúggal kezelt búzadara állatonként és naponta 2 kg mennyiségben etetve nem rontotta a bendőfermentáció fontosabb paramétereit (pH, NH3, illózsírsav-tartalom, mikrobiális aktivitás). A NaOH-dal végzett kezelés szignifikánsan növelte a nyersrost bendőbeli lebomlását, illetve csökkentette a nyersfehérje és a keményítő degradabilitását. In vivő vizsgálataikkal igazolták, hogy a NaOH-dal kezelt búzadara etetésekor szignifikánsan több keményítő jut a vékonybélbe, és ez a többlet keményítő emészthető és felszívódik, aminek következtében javul a tehenek glükózellátása.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 25 Oct 2025 16:35 |
| Last Modified: | 25 Oct 2025 16:35 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227294 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




