Márton, Melinda-Rita and Csapó, János (2010) Retekcsíra biológiai értékének vizsgálata. MŰSZAKI SZEMLE (EMT) (52). pp. 28-31. ISSN 1454-0746
|
Text
musze_2010_52_28-31.pdf Download (270kB) | Preview |
Abstract
Kutatásaink során a retekcsíra nyerszsír-, nyersfehérje-tartalmát és aminosav- és zsírsav-összetételét vizsgáltuk a csíráztatási idő függvényében. Megállapítottuk, hogy a retekmag nyerszsír-tartalma 39,01%-ról hat nap alatt 18,94%-ra csökken. A legnagyobb mennyiségben a retekmagban és a csírában is az olajsav, linolsav, eikozénsav, α-linolénsav van jelen. A palmitinsav mennyisége 18%-kal, az olajsav mennyisége 8%- kal, a linolsav mennyisége 8%-kal nőtt, a sztearinsav mennyisége 17%-kal csökkent a csíráztatás során. A nyersfehérje-tartalom hat nap alatt 27,42%-ról 29,56%-ra nőtt a csíráztatás hatására. A legnagyobb mennyiségben jelenlévő aminosavak a magban a glutaminsav (20,3%), az aszparaginsav (8%), az arginin (7,3%) és a leucin (7,3%). A csíráztatás során az aszparaginsav-, a treonin-, a szerin-, a prolin-, az alanin-, a valin-, az izoleucin-, a leucin-, a tirozin-, a fenilalanin-, a hisztidin- és a lizin-tartalom nőtt (a változás mértéke 9 és 24% között), a glutaminsav-, a glicin-, a metionin- és az arginin-tartalom csökkent (a változás mértéke 6 és 25% között).
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Uncontrolled Keywords: | csíra, nyerszsír-tartalom, zsírsav-összetétel, nyersfehérje-tartalom, aminosav-összetétel |
| Subjects: | Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 25 Oct 2025 16:42 |
| Last Modified: | 25 Oct 2025 16:42 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227298 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




