Schmidt, János and Ribács, Attila and Tóth, Tamás and Sipöcz, József (2007) Full-fat fehér mustármag (sinapis alba) felhasználása a szarvasmarha takarmányozásban. 2. Közlemény : A mustármag lebomlása a bendőben, hatása a tehenek tejtermelésére és a tej összetételére. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 56 (1). pp. 65-76. ISSN 0230-1814
|
Text
67_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2007_56_1.pdf Download (308kB) | Preview |
Abstract
A szerzők kanülözött növendék bikákkal, in situ módszerrel vizsgálták, hogy milyen mértékben bomlik le a fehér mustármag fehérjéje a bendőben, illetve, hogy milyen a mustármag olajának bendőbeli stabilitása. Egy üzemi tejtermelési kísérletben arra is választ kerestek, hogy a full-fat mustármag milyen hatással van a tehenek tejtermelésére, a tej összetételére, valamint a tejzsír zsirsavösszetételére. Megállapítást nyert, hogy a mustármag fehérje aktuális bendőbeli lebonthatósága, intenzív takarmányozás esetén (k,=8%) 56,4%, ami kismértékben jobb az extrahált szójadara fehérjéjének aktuális degradabilitásánál. A mustármagolaj bendőbeli lebonthatósága (a trigliceridek hidrolízise), ugyancsak intenzív takarmányozási körülmények között, 52,8%, ami szintén kedvező értéknek minősíthető. Napi egy kg mustármaggal, 0,6 kg extrahált szójadarát sikerült a tehenek takarmányadagjában helyettesíteni, miközben a kísérleti csoport tejtermelése állatonként és naponta szignifikánsan, 0,77 literrel növekedett. A mustármag nagy olajtartalma azt is lehetővé tette, hogy a napi takarmányadag védett zsír (Ca-szappan) tartalmát 250 g-mal csökkentsék. A mustármag etetés a tej összetételét (zsír-, fehérje- és laktóztartalmát) nem befolyásolta érdemben, a tejzsír zsírsav összetételében azonban több szignifikáns változást eredményezett.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 25 Oct 2025 19:09 |
| Last Modified: | 25 Oct 2025 19:09 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227306 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




