Várhegyi, Józsefné and Várhegyi, József (2007) A marhahús megítélése humán egészségügyi szempontból. Irodalmi összefoglaló. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 56 (4). pp. 355-366. ISSN 0230-1814
|
Text
69_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2007_56_4.pdf Download (245kB) | Preview |
Abstract
A szerzők áttekintést nyújtanak arról, hogy a marhahúsfogyasztásnak milyen hatása lehet az emberek egészségére, összehasonlítják a különböző állatfajoktól származó húsok és a növényi fehérjék aminosav tartalmát. Tárgyalják a „vörös” hús fogalmát, bemutatják a kereskedelembe kerülő húsok összetételét és zsírtartalmát a különböző állatfajok esetén. Megvitatják a koleszterin szerepét a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában és összehasonlítják a különböző állatfajokból származó húsok koleszterin tartalmát. Ismertetik a fontosabb növényi olajok és állati zsírok zsírsavösszetételét. Humán-egészségügyi szempontból elemzik az w6 és co3, a transz C18:1 és a konjugált linolsav hatását, és összehasonlítják ezen zsírsavak arányát a különböző állati termékekben. összefoglalva, az újabb vizsgálatok, kísérleti eredmények, megfigyelések és tapasztalatok szerint a marhahús fogyasztása nem jelent hátrányt a többi állatfaj húsával szemben. A marhahús az egyik fő forrása a konjugált linolsavnak, mely kifejezetten egészségmegőrző hatású. Az egyedüli aggodalomra okot adható összetevő a transz C18:1 zsírsavak előfordulása. Megfontolandó, hogy milyen mértékben kell, vagy egyáltalán kell-e törekedni a marhahús zsírtartalmának csökkentésére, mivel az egészségre hasznos összetevők egy része a zsírban található.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 25 Oct 2025 21:26 |
| Last Modified: | 25 Oct 2025 21:26 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227332 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




