REAL

Génmódosított szervezetek (GMO) a takarmányozásban (2). Irodalmi áttekintés

Gundel, János and Regiusné Mőcsényi, Ágnes (2007) Génmódosított szervezetek (GMO) a takarmányozásban (2). Irodalmi áttekintés. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 56 (4). pp. 373-384. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
87_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2007_56_4.pdf

Download (282kB) | Preview

Abstract

A szerzők, 2002-ben, hasonló címmel megjelentett közleményük után, most összefoglalják a témában az óta történt változásokat, fejleményeket. Bemutatják a legújabb hazai és külföldi véleményeket. Olyan takarmányozási kísérteteket ismertetnek, amelyeket különböző állatfajokkal, első és második generációs GMO növények felhasználásával állítottak be, szerte a világban. Táblázatosán foglalják össze azokat szempontokat, amelyek szerint az új GMO növények (takarmányok, élelmiszerek) összetételét módosítani, illetve ha elkészültek, értékelni kellene. összegezve megállapítják, hogy a GM növények előállítása és elterjedése ugrásszerűen nő a világban, továbbá mind több és több, első illetve második generációs fajtával beállított állatkísérlet eredménye, és tapasztalata jelenik meg a szakirodalomban. A kísértetek eredménye többségében pozitív, vagy legalább is takarmányozási szempontból nem kedvezőtlenebb, mint ami a hagyományos nemesítésű fajtákkal elérhető. A GM növényt tartalmazó takarmányok nem befolyásolják kedvezőtlen irányba sem az állati termékek minőségét, sem táplálkozási értékét.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 25 Oct 2025 21:30
Last Modified: 25 Oct 2025 21:30
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227334

Actions (login required)

Edit Item Edit Item