Gundel, János and Regiusné Mőcsényi, Ágnes (2007) Génmódosított szervezetek (GMO) a takarmányozásban (2). Irodalmi áttekintés. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 56 (4). pp. 373-384. ISSN 0230-1814
|
Text
87_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2007_56_4.pdf Download (282kB) | Preview |
Abstract
A szerzők, 2002-ben, hasonló címmel megjelentett közleményük után, most összefoglalják a témában az óta történt változásokat, fejleményeket. Bemutatják a legújabb hazai és külföldi véleményeket. Olyan takarmányozási kísérteteket ismertetnek, amelyeket különböző állatfajokkal, első és második generációs GMO növények felhasználásával állítottak be, szerte a világban. Táblázatosán foglalják össze azokat szempontokat, amelyek szerint az új GMO növények (takarmányok, élelmiszerek) összetételét módosítani, illetve ha elkészültek, értékelni kellene. összegezve megállapítják, hogy a GM növények előállítása és elterjedése ugrásszerűen nő a világban, továbbá mind több és több, első illetve második generációs fajtával beállított állatkísérlet eredménye, és tapasztalata jelenik meg a szakirodalomban. A kísértetek eredménye többségében pozitív, vagy legalább is takarmányozási szempontból nem kedvezőtlenebb, mint ami a hagyományos nemesítésű fajtákkal elérhető. A GM növényt tartalmazó takarmányok nem befolyásolják kedvezőtlen irányba sem az állati termékek minőségét, sem táplálkozási értékét.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 25 Oct 2025 21:30 |
| Last Modified: | 25 Oct 2025 21:30 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227334 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




