Bodó, Imre and Szalay, István (2007) Génbázisok megőrzése a fenntartható állattenyésztésben. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 56 (5). pp. 403-413. ISSN 0230-1814
|
Text
21_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2007_56_5.pdf Download (224kB) | Preview |
Abstract
A fenntarthatóság ökológiai (környezeti) meghatározása szerint a mezőgazdaság — és ezen belül az állattenyésztés — fenntarthatósága a mezőgazdaság olyan jellegű alakítása, amely a jelenlegi szükségletek kielégítését az agro-biodiverzitás és az agro-ökoszisztémák hosszú távú megőrzésével éri el. A fenntarthatóság és a háziállat-géntartalékok megőrzése (génvédelme) egymást feltételező fogalmak: a mezőgazdaság természeti forrásai a helyi agro-biodiverzitás részét képező helyi fajtákkal hasznosíthatók fenntartható módon, és az ökológiailag fenntartható mezőgazdaság képes a háziállat-géntartalékokat, az évszázadok alatt kialakult agro-ökoszisztémák sérülése nélkül kezelni. A fenti meghatározások és alapelvek figyelembevételével foglalkozik a tanulmány a fenntartható állattenyésztés számára nélkülözhetetlen háziállat-géntartalékok biológiai sokféleségének kialakulásával, jelentőségével, a régi fajták megőrzésének és hasznosításának módjával, és a fajtavédelem szükségességét alátámasztó fontosabb fenntarthatósági szempontokkal.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 25 Oct 2025 21:38 |
| Last Modified: | 25 Oct 2025 21:38 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227336 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




