REAL

Génbázisok megőrzése a fenntartható állattenyésztésben

Bodó, Imre and Szalay, István (2007) Génbázisok megőrzése a fenntartható állattenyésztésben. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 56 (5). pp. 403-413. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
21_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2007_56_5.pdf

Download (224kB) | Preview

Abstract

A fenntarthatóság ökológiai (környezeti) meghatározása szerint a mezőgazdaság — és ezen belül az állattenyésztés — fenntarthatósága a mezőgazdaság olyan jellegű alakítása, amely a jelenlegi szükségletek kielégítését az agro-biodiverzitás és az agro-ökoszisztémák hosszú távú megőrzésével éri el. A fenntarthatóság és a háziállat-géntartalékok megőrzése (génvédelme) egymást feltételező fogalmak: a mezőgazdaság természeti forrásai a helyi agro-biodiverzitás részét képező helyi fajtákkal hasznosíthatók fenntartható módon, és az ökológiailag fenntartható mezőgazdaság képes a háziállat-géntartalékokat, az évszázadok alatt kialakult agro-ökoszisztémák sérülése nélkül kezelni. A fenti meghatározások és alapelvek figyelembevételével foglalkozik a tanulmány a fenntartható állattenyésztés számára nélkülözhetetlen háziállat-géntartalékok biológiai sokféleségének kialakulásával, jelentőségével, a régi fajták megőrzésének és hasznosításának módjával, és a fajtavédelem szükségességét alátámasztó fontosabb fenntarthatósági szempontokkal.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 25 Oct 2025 21:38
Last Modified: 25 Oct 2025 21:38
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227336

Actions (login required)

Edit Item Edit Item