REAL

összefüggések az állat- és környezetvédelem, valamint az élelmiszerminőség között és ennek megjelenése az oktatásban

Szűcs, Endre and Geers, Rony and Praks, Jaan and Jezierski, Tadeusz and Sossidou, N. Evangelia and Poikalainen, Vaino (2008) összefüggések az állat- és környezetvédelem, valamint az élelmiszerminőség között és ennek megjelenése az oktatásban. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (1). pp. 81-89. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
83_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_1.pdf

Download (226kB) | Preview

Abstract

A fogyasztók az egészséges, biztonságos és jó minőségű élelmiszereket keresik. Az állati eredetű élelmiszerek termelési rendszereiben a fejlesztések jelenlegi iránya olyan biztonságos, fenntartható, környezetbarát technológiák kialakítása, amelyekben az állatokkal való bánásmód kíméletes, ugyanakkor a ráfordítások mérsékeltek. Az utóbbi időben a társadalom érdeklődése három fő témakörre összpontosult, nevezetesen az állatok jóllétére, a környezetre gyakorolt hatásaikra, illetve a környezeti tényezőknek az állatokra kifejtett hatásaira, valamint az állati eredetű élelmiszerek biztonságosságára és minőségére. Következésképp a minőségbiztosítás egyre jelentősebbé válik a termék-előállítás valamennyi szakaszában. A téma újszerű megközelítéséhez az ágazat minden részében, az állattenyésztéstől a termékfeldolgozásig egyaránt speciális szakismeretekre van szükség. Az állati eredetű élelmiszerek előállításában a korábbi, a „termőföldtől az asztalig" alapelvtől eltérően a legújabb, az „asztaltól a gazdaságig" alapelvet követve kell megfelelni a fogyasztói igényeknek, egyebek között a nyomonkövethetőség, az átláthatóság és az azonosítás fejlesztése, a termeléstechnológiai kutatások elősegítésével. A legújabb tapasztalatok és a termelői gyakorlattal szemben támasztott követelmények, a témakörben, a szakemberektől speciális ismereteket igényelnek. A versenyképes technológiák kifejlesztéséhez ezért ismerni kell az állatjóllét, a környezet, valamint az élelmiszerminőség és -biztonság terén érvényesülő kölcsönhatásokat egyaránt, figyelembe véve az állatok jó közérzetét, a tartási körülményeket, az állatitermék feldolgozását és az értékesítendő készáru minőségét, illetve biztonságosságát is. A WELFOOD projekt, a megcélzott szakterületen, oktatási módszerét tekintve multidiszciplináris alapelvet követ a legújabb kutatási eredmények és ismeretek felhasználásával. Az oktatás módszerét e-learning-re alapozza annak tudatában, hogy a korszerű, elektronikára támaszkodó eljárás komoly didaktikai értékű, és ennek az információs és kommunikációs technikának a segítségével hatékonyan és gyorsan adhatók át az új ismeretek a felhasználóknak.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 26 Oct 2025 17:37
Last Modified: 26 Oct 2025 17:37
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227402

Actions (login required)

Edit Item Edit Item