Szűcs, Endre and Geers, Rony and Praks, Jaan and Jezierski, Tadeusz and Sossidou, N. Evangelia and Poikalainen, Vaino (2008) összefüggések az állat- és környezetvédelem, valamint az élelmiszerminőség között és ennek megjelenése az oktatásban. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (1). pp. 81-89. ISSN 0230-1814
  | 
            
              
Text
 83_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_1.pdf Download (226kB) | Preview  | 
          
Abstract
A fogyasztók az egészséges, biztonságos és jó minőségű élelmiszereket keresik. Az állati eredetű élelmiszerek termelési rendszereiben a fejlesztések jelenlegi iránya olyan biztonságos, fenntartható, környezetbarát technológiák kialakítása, amelyekben az állatokkal való bánásmód kíméletes, ugyanakkor a ráfordítások mérsékeltek. Az utóbbi időben a társadalom érdeklődése három fő témakörre összpontosult, nevezetesen az állatok jóllétére, a környezetre gyakorolt hatásaikra, illetve a környezeti tényezőknek az állatokra kifejtett hatásaira, valamint az állati eredetű élelmiszerek biztonságosságára és minőségére. Következésképp a minőségbiztosítás egyre jelentősebbé válik a termék-előállítás valamennyi szakaszában. A téma újszerű megközelítéséhez az ágazat minden részében, az állattenyésztéstől a termékfeldolgozásig egyaránt speciális szakismeretekre van szükség. Az állati eredetű élelmiszerek előállításában a korábbi, a „termőföldtől az asztalig" alapelvtől eltérően a legújabb, az „asztaltól a gazdaságig" alapelvet követve kell megfelelni a fogyasztói igényeknek, egyebek között a nyomonkövethetőség, az átláthatóság és az azonosítás fejlesztése, a termeléstechnológiai kutatások elősegítésével. A legújabb tapasztalatok és a termelői gyakorlattal szemben támasztott követelmények, a témakörben, a szakemberektől speciális ismereteket igényelnek. A versenyképes technológiák kifejlesztéséhez ezért ismerni kell az állatjóllét, a környezet, valamint az élelmiszerminőség és -biztonság terén érvényesülő kölcsönhatásokat egyaránt, figyelembe véve az állatok jó közérzetét, a tartási körülményeket, az állatitermék feldolgozását és az értékesítendő készáru minőségét, illetve biztonságosságát is. A WELFOOD projekt, a megcélzott szakterületen, oktatási módszerét tekintve multidiszciplináris alapelvet követ a legújabb kutatási eredmények és ismeretek felhasználásával. Az oktatás módszerét e-learning-re alapozza annak tudatában, hogy a korszerű, elektronikára támaszkodó eljárás komoly didaktikai értékű, és ennek az információs és kommunikációs technikának a segítségével hatékonyan és gyorsan adhatók át az új ismeretek a felhasználóknak.
| Item Type: | Article | 
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés | 
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD | 
| Depositing User: | Barbara Nagy | 
| Date Deposited: | 26 Oct 2025 17:37 | 
| Last Modified: | 26 Oct 2025 17:37 | 
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227402 | 
Actions (login required)
![]()  | 
        Edit Item | 




