REAL

Módszer a keményítő alfa-amilázos hozzáférhetőségének a meghatározására takarmányokban

Mátrai, Tibor and Kókai, Miklósné and Hermán, Istvánné and Salamon, Józsefné and Erdélyi, István (2008) Módszer a keményítő alfa-amilázos hozzáférhetőségének a meghatározására takarmányokban. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (3). pp. 257-263. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
67_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_3.pdf

Download (127kB) | Preview

Abstract

A takarmányiparban, az alapanyagok és a takarmánykeverékek hőkezelésének célja a keményítő zselatinizálása a pellettáláshoz, de emellett magasabb csiraszámú alapanyag sterilizálása és/vagy az emészthetőségi mutatók javítása. A natív keményítőszemcsét az alfa-amiláz csak lassan bontja glukózzá. Gőzközegű (hidrotermikus) hőkezelés hatására a keményítő, amilázzal, annak arányában már gyorsabban bontható, míg teljesen felfőzött, “oldott” állapotban az alfa-amiláz tetemes reakciósebességgel bont. Hőkezelt takarmánymintában lévő keményítő alfa-amilázos hozzáférhetősége tehát a hőkezeltség alkalmas mutatója lehet. A keményítő amilázos bonthatóságának mérésére az eddig közreadott módszerek munkaigényesek és bonyolultak. A szerzők, a takarmányminta őrleményének vizes szuszpenzióját, 7,6 pH-jú pufferban, 37 °C-on, bakteriális alfa-amilázzal rázatva inkubálták. A 30. perc után, az inkubált elegyben, a felszabadult glukóz koncentrációját mérték. Egyidejűleg, azonos mintát, szuszpenzióban forraltak 20 percig, majd ezután amilolizáltatták a fenti feltételek mellett, majd ugyancsak a 30. perc után, a glukóz koncentrációját mérték. A mintában mérhető glukóz-felszabadulás mértékét, a forralt mintára kapott érték százalékában fejezték ki. Ez az alfa-amilázos bonthatóság (AMAV, %) százalékos mérőszáma, ami kifejezi, hogy mekkora a vizsgált minta aktuális feltártsága, ugyanazon minta vizes közegű kezeléssel elérhető maximális feltártságához képest. A módszerrel kezeletlen, pellettált és expanderrel is hőkezelt indító, nevelő és befejező pulykatakarmánysorok amilázos hozzáférhetőségét (AMAV, %) állapították meg.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 26 Oct 2025 19:35
Last Modified: 26 Oct 2025 19:35
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227425

Actions (login required)

Edit Item Edit Item