REAL

A tojás N-3 zsírsav- és E-vitamin tartalmának növelése takarmányozással

Schmidt, János and Tóth, Tamás and Zsédely, Eszter (2008) A tojás N-3 zsírsav- és E-vitamin tartalmának növelése takarmányozással. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (4). pp. 357-372. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
71_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_4.pdf

Download (328kB) | Preview

Abstract

A szerzők 192 Tetra SL tojóhibriddel végzett kísérletben azt vizsgálták, hogy 3% lenolajjal és 1% halolajjal végzett kombinált kiegészítéssel lehetséges-e a tojásnak nemcsak az a-linolénsav, hanem EPA és DHA tartalmát is érdemben növelni, úgy, hogy közben az ilyen tojásokból készült ételek organoleptikus tulajdonságai ne romoljanak. A szerzők arra is választ kerestek, hogy a tojás oxidatív stabilitásának javítása céljából adagolt dl-a-tokoferol-acetát milyen mértékben növeli a tojás a-tokoferol tartalmát. Megállapították, hogy a kombinált kiegészítés a csak lenolajjal (4%) végzett kiegészítéshez képest szignifikánsan növelte a tojássárga EPA és DHA tartalmát. A takarmány 3% lenolaj és 1% halolaj tartalma nem befolyásolta kedvezőtlenül a kísérleti tojásokból készült rántotta, valamint a főtt tojás ízét és illatát. A 65, valamint 130 mg dl-a-tokoferol-acetát/kg takarmány kiegészítés a tojások d-a-tokoferol tartalmát 2,8 illetve 4,4-szeresre növelte a kontroll tojásokhoz viszonyítva. A nagyobb adagú kiegészítés kismértékben csökkentette a kiegészítés hatékonyságát.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 26 Oct 2025 19:55
Last Modified: 26 Oct 2025 19:55
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227434

Actions (login required)

Edit Item Edit Item