Schmidt, János and Tóth, Tamás and Zsédely, Eszter (2008) A tojás N-3 zsírsav- és E-vitamin tartalmának növelése takarmányozással. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (4). pp. 357-372. ISSN 0230-1814
|
Text
71_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_4.pdf Download (328kB) | Preview |
Abstract
A szerzők 192 Tetra SL tojóhibriddel végzett kísérletben azt vizsgálták, hogy 3% lenolajjal és 1% halolajjal végzett kombinált kiegészítéssel lehetséges-e a tojásnak nemcsak az a-linolénsav, hanem EPA és DHA tartalmát is érdemben növelni, úgy, hogy közben az ilyen tojásokból készült ételek organoleptikus tulajdonságai ne romoljanak. A szerzők arra is választ kerestek, hogy a tojás oxidatív stabilitásának javítása céljából adagolt dl-a-tokoferol-acetát milyen mértékben növeli a tojás a-tokoferol tartalmát. Megállapították, hogy a kombinált kiegészítés a csak lenolajjal (4%) végzett kiegészítéshez képest szignifikánsan növelte a tojássárga EPA és DHA tartalmát. A takarmány 3% lenolaj és 1% halolaj tartalma nem befolyásolta kedvezőtlenül a kísérleti tojásokból készült rántotta, valamint a főtt tojás ízét és illatát. A 65, valamint 130 mg dl-a-tokoferol-acetát/kg takarmány kiegészítés a tojások d-a-tokoferol tartalmát 2,8 illetve 4,4-szeresre növelte a kontroll tojásokhoz viszonyítva. A nagyobb adagú kiegészítés kismértékben csökkentette a kiegészítés hatékonyságát.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 26 Oct 2025 19:55 |
| Last Modified: | 26 Oct 2025 19:55 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227434 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




