REAL

Magnézium a táplálékláncban. 3. Közlemény : Növényi- és állati eredetű élelmiszerek, valamint néhány ital Mg-tartalma

Anke, Manfred and Regiusné Mőcsényi, Ágnes and Gundel, János (2008) Magnézium a táplálékláncban. 3. Közlemény : Növényi- és állati eredetű élelmiszerek, valamint néhány ital Mg-tartalma. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (4). pp. 373-384. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
87_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_4.pdf

Download (249kB) | Preview

Abstract

A szerzők a különböző növényi és állati eredetű élelmiszerek magnóziumtartalmát vizsgálták és hasonlították össze, a származás helyétől függően. Megállapították, hogy a lokális élelmiszerek 15-25%-kal jobb Mg-ellátást biztosítanak a fogyasztóknak a globálishoz képest, amit az 1990. előtti és utáni adatok összehasonlítása Németországban egyértelműen bizonyít. Ezt az eltérést feltehetően a termesztés helyének geológiai eredete befolyásolja elsősorban. Az is kitűnik a vizsgálatokból, hogy Magyarországon mintegy 20%-kal nagyobb az élelmiszerek Mg-tartalma Németországhoz képest. A különböző fűszerek általában sok Mg-ot tartalmaznak, ez azonban az ellátás szempontjából nem túl nagy jelentőségű a mindennapi felhasználás csekély mennyiségét tekintetbe véve. A nagy levélállományú zöldségfélék a klorofillban levő nagy Mg-tartalom miatt gazdagok magnéziumban, ez azonban kisebb szerepet játszik az ellátásban az ilyen irányú kísérletek szerint. Nagyon komoly szerepet játszik azonban a Mg-ellátásban az ivóvíz és az egyéb italokban lévő Mgmennyiség. Az azonban megkérdőjelezhető, hogy az italok Mg-mal való dúsítása eredményezi-e az ellátás javulását.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 26 Oct 2025 19:57
Last Modified: 26 Oct 2025 19:57
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227435

Actions (login required)

Edit Item Edit Item