Anke, Manfred and Regiusné Mőcsényi, Ágnes and Gundel, János (2008) Magnézium a táplálékláncban. 3. Közlemény : Növényi- és állati eredetű élelmiszerek, valamint néhány ital Mg-tartalma. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (4). pp. 373-384. ISSN 0230-1814
|
Text
87_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_4.pdf Download (249kB) | Preview |
Abstract
A szerzők a különböző növényi és állati eredetű élelmiszerek magnóziumtartalmát vizsgálták és hasonlították össze, a származás helyétől függően. Megállapították, hogy a lokális élelmiszerek 15-25%-kal jobb Mg-ellátást biztosítanak a fogyasztóknak a globálishoz képest, amit az 1990. előtti és utáni adatok összehasonlítása Németországban egyértelműen bizonyít. Ezt az eltérést feltehetően a termesztés helyének geológiai eredete befolyásolja elsősorban. Az is kitűnik a vizsgálatokból, hogy Magyarországon mintegy 20%-kal nagyobb az élelmiszerek Mg-tartalma Németországhoz képest. A különböző fűszerek általában sok Mg-ot tartalmaznak, ez azonban az ellátás szempontjából nem túl nagy jelentőségű a mindennapi felhasználás csekély mennyiségét tekintetbe véve. A nagy levélállományú zöldségfélék a klorofillban levő nagy Mg-tartalom miatt gazdagok magnéziumban, ez azonban kisebb szerepet játszik az ellátásban az ilyen irányú kísérletek szerint. Nagyon komoly szerepet játszik azonban a Mg-ellátásban az ivóvíz és az egyéb italokban lévő Mgmennyiség. Az azonban megkérdőjelezhető, hogy az italok Mg-mal való dúsítása eredményezi-e az ellátás javulását.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 26 Oct 2025 19:57 |
| Last Modified: | 26 Oct 2025 19:57 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227435 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




