REAL

Magas tápértékű funkcionális élelmiszer előállítása a búzaliszt lizin kiegészítésével

Albert, Csilla and Gombos, Sándor and Salamon, Rozália Veronika and Prokisch, József and Csapó, János (2017) Magas tápértékű funkcionális élelmiszer előállítása a búzaliszt lizin kiegészítésével. MŰSZAKI SZEMLE (EMT) (70). pp. 3-10. ISSN 1454-0746

[img]
Preview
Text
msz_2017_70_003-010.pdf

Download (309kB) | Preview

Abstract

Kutatásaink során a búzaliszthez 0,5-2,0% L-lizint adtunk annak érdekében, hogy növelni tudjuk ennek az esszenciális aminosavnak a mennyiséget, a búzafehérje biológiai értékét, olyan funkcionális, egészség védő, illetve egészség megőrző terméket állítva elő, mellyel normál táplálkozást feltételezve az ember lizin szükségletét ki lehet elégíteni. Fentieken túl a biológiai érték növelésénél nagyobb mennyiségben adagolva olyan funkcionális, egészség védő, ill. egészség megőrző terméket tudunk előállítani, mellyel vissza tudjuk szorítani, ill. meg tudjuk gátolni a lizin-hiányos tüneteket. Munkánk során meghatároztuk a kenyérsütéshez felhasznált búzaliszt, a lizinnel dúsított illetve lizinmentes búzalisztből sütött kenyér sütése folyamán kialakult Maillardreakció termékek (hidroxi-metil-furfurol) mennyiségét, a lizintartalmat, és értékeltük az általunk előállított funkcionális élelmiszer, a lizines kenyér érzékszervi tulajdonságait.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: L-lizin, lizin kiegészítés, esszenciális aminosav, fehérje biológiai értéke, Maillardreakció, aminosav analízis, nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia
Subjects: Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia
Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia
S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > T2 Technology (General) / műszaki tudományok általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 27 Oct 2025 13:11
Last Modified: 27 Oct 2025 13:11
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227480

Actions (login required)

Edit Item Edit Item