Stelczner, Norbert (2022) Romániában termesztett borszőlők íz- és aromaanyagainak a tanulmányozása. MŰSZAKI SZEMLE (EMT) (KSz.1). pp. 9-16. ISSN 1454-0746
|
Text
EPA00028_muszaki_szemle_2022_ksz1_09-16.pdf Download (503kB) | Preview |
Abstract
Kutatómunkánk során különböző borszőlők folyadék-folyadék extrakcióját végeztük el, amely során a gyümölcs héjából és pépjéből sikeresen azonosítottuk és kvantifikáltuk azon szerves vegyületeket, amelyek a szőlők, valamint a belőle készülő borok ízéért felelősek. Laboratóriumi munkánk során standard vegyületek kalibrációs görbéjét vettük fel, amelyek alapján a kvantifikálást végeztük. Kidolgoztunk egy gázkromatográfiatömegspektrometriás analitikai módszert, amellyel a vizsgált szőlő mintákban átlagban mintegy 50 vegyületnek a mennyiségi meghatározását sikerült megvalósítani. Az általunk vizsgált szőlőfajták mindenikében megtalálhatóak az aromát, illetve ízt biztosító vegyületek, úgy, mint az alkoholok, savak, aldehidek, terpének, meghatározó paraméter az a koncentráció béli különbség.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Uncontrolled Keywords: | folyadék-folyadék extrakció, GC-MS, aroma anyagok, szőlő |
| Subjects: | Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > T2 Technology (General) / műszaki tudományok általában |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 27 Oct 2025 17:18 |
| Last Modified: | 27 Oct 2025 17:18 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227533 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




