REAL

Romániában termesztett borszőlők íz- és aromaanyagainak a tanulmányozása

Stelczner, Norbert (2022) Romániában termesztett borszőlők íz- és aromaanyagainak a tanulmányozása. MŰSZAKI SZEMLE (EMT) (KSz.1). pp. 9-16. ISSN 1454-0746

[img]
Preview
Text
EPA00028_muszaki_szemle_2022_ksz1_09-16.pdf

Download (503kB) | Preview

Abstract

Kutatómunkánk során különböző borszőlők folyadék-folyadék extrakcióját végeztük el, amely során a gyümölcs héjából és pépjéből sikeresen azonosítottuk és kvantifikáltuk azon szerves vegyületeket, amelyek a szőlők, valamint a belőle készülő borok ízéért felelősek. Laboratóriumi munkánk során standard vegyületek kalibrációs görbéjét vettük fel, amelyek alapján a kvantifikálást végeztük. Kidolgoztunk egy gázkromatográfiatömegspektrometriás analitikai módszert, amellyel a vizsgált szőlő mintákban átlagban mintegy 50 vegyületnek a mennyiségi meghatározását sikerült megvalósítani. Az általunk vizsgált szőlőfajták mindenikében megtalálhatóak az aromát, illetve ízt biztosító vegyületek, úgy, mint az alkoholok, savak, aldehidek, terpének, meghatározó paraméter az a koncentráció béli különbség.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: folyadék-folyadék extrakció, GC-MS, aroma anyagok, szőlő
Subjects: Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia
Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia
S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > T2 Technology (General) / műszaki tudományok általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 27 Oct 2025 17:18
Last Modified: 27 Oct 2025 17:18
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227533

Actions (login required)

Edit Item Edit Item