REAL

Molekuláris genetika a baromfitenyésztés jelenlegi irányzataiban

Hidas, András (2008) Molekuláris genetika a baromfitenyésztés jelenlegi irányzataiban. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (5). pp. 439-448. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
57_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_5.pdf

Download (211kB) | Preview

Abstract

A baromfitermelés és a fogyasztók egyre komplexebb és magasabb szintű igényekkel fordulnak a genetikai alapok felé. Ez nélkülözhetetlenné teszi a legkorszerűbb molekuláris biológiai módszerek alkalmazását a kutatási kapacitások kihasználásával, a még fellelhető góntartalékok és az intenzív nemesítésbe vont állományok genetikai alapjainak feltárásában, nagy állományoknak kell megfelelni a változó szelekciós szempontoknak és a genetikai előrehaladás ütemét is fenn kell tartani. Ez csak úgy oldható meg, ha egyszerre igen sok és ráadásul nehezen mérhető értékmérőt tudunk javítani. A különböző markereken alapuló szelekciós módszerek felbontása ma már szinte az értékes génváltozatok azonosítását is lehetővé teszi, több pontosságot biztosítva a nemesítésnek. A genomikai ismeretek gyarapodásával azonban látszik a génkifejeződés és szabályozási mechanizmusainak egyre növekvő jelentősége, hiszen a meglévő genetikai információk kibontakozását végeredményben ezek határozzák meg. A genetikai, génexpressziós és élettani kutatási területek lassan felvázolják azokat a bonyolult mechanizmusokat, amelyek az állati termelékenységet leírják.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 29 Oct 2025 16:55
Last Modified: 29 Oct 2025 16:55
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227676

Actions (login required)

Edit Item Edit Item