Hidas, András (2008) Molekuláris genetika a baromfitenyésztés jelenlegi irányzataiban. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (5). pp. 439-448. ISSN 0230-1814
|
Text
57_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_5.pdf Download (211kB) | Preview |
Abstract
A baromfitermelés és a fogyasztók egyre komplexebb és magasabb szintű igényekkel fordulnak a genetikai alapok felé. Ez nélkülözhetetlenné teszi a legkorszerűbb molekuláris biológiai módszerek alkalmazását a kutatási kapacitások kihasználásával, a még fellelhető góntartalékok és az intenzív nemesítésbe vont állományok genetikai alapjainak feltárásában, nagy állományoknak kell megfelelni a változó szelekciós szempontoknak és a genetikai előrehaladás ütemét is fenn kell tartani. Ez csak úgy oldható meg, ha egyszerre igen sok és ráadásul nehezen mérhető értékmérőt tudunk javítani. A különböző markereken alapuló szelekciós módszerek felbontása ma már szinte az értékes génváltozatok azonosítását is lehetővé teszi, több pontosságot biztosítva a nemesítésnek. A genomikai ismeretek gyarapodásával azonban látszik a génkifejeződés és szabályozási mechanizmusainak egyre növekvő jelentősége, hiszen a meglévő genetikai információk kibontakozását végeredményben ezek határozzák meg. A genetikai, génexpressziós és élettani kutatási területek lassan felvázolják azokat a bonyolult mechanizmusokat, amelyek az állati termelékenységet leírják.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 29 Oct 2025 16:55 |
| Last Modified: | 29 Oct 2025 16:55 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227676 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




