REAL

A takarmány és a termékek minőségbiztosításának kérdései a baromfiágazatban

Mézes, Miklós (2008) A takarmány és a termékek minőségbiztosításának kérdései a baromfiágazatban. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (5). pp. 485-493. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
103_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_5.pdf

Download (201kB) | Preview

Abstract

Az Európai Unió rendelkezései szerint biztonságos élelmiszer csak azonos kritériumokkal rendelkező takarmányokat fogyasztó állatok termékeiből állítható elő, ennek alapján a baromfi takarmányok minőségét nem csupán azok táplálóanyag tartalma határozza meg, de azok egyrészt egyes piacokon nem elfogadott alapanyagokat, patogén baktériumokat (pl. Salmonella vagy Campylobacter), valamint nem kívánatos anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek befolyásolják a baromfi termékek minőségét. A takarmány alapanyagok közül egyes piacokon problémát jelenthetnek az állati eredetű fehérje- és energiaforrások, valamint a genetikailag módosított növények. A takarmányok nem kívánatos anyagai közül a hús- és tojástermelés során takarmány- és élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek egyes toxikus ásványi anyagok, a penészgombák által termelt mikotoxinok, a takarmánynövények természetes toxikus vegyületei éppúgy, mint a környezetből származó toxikus vegyületek, így például a poliklórozott vegyületek és a dioxinok, a preventív vagy terápiás célra alkalmazott, esetenként tiltott gyógyszer hatóanyagok. Ezek maximális mennyisége a takarmányokban és a baromfi termékekben egyaránt szabályozott, de a minőségi termék előállítás érdekében azok mennyiségének folyamatos ellenőrzése a takarmány-gyártás, a termék előállítás és -feldolgozás során is szükséges.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 29 Oct 2025 17:03
Last Modified: 29 Oct 2025 17:03
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227679

Actions (login required)

Edit Item Edit Item