Mézes, Miklós (2008) A takarmány és a termékek minőségbiztosításának kérdései a baromfiágazatban. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (5). pp. 485-493. ISSN 0230-1814
|
Text
103_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_5.pdf Download (201kB) | Preview |
Abstract
Az Európai Unió rendelkezései szerint biztonságos élelmiszer csak azonos kritériumokkal rendelkező takarmányokat fogyasztó állatok termékeiből állítható elő, ennek alapján a baromfi takarmányok minőségét nem csupán azok táplálóanyag tartalma határozza meg, de azok egyrészt egyes piacokon nem elfogadott alapanyagokat, patogén baktériumokat (pl. Salmonella vagy Campylobacter), valamint nem kívánatos anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek befolyásolják a baromfi termékek minőségét. A takarmány alapanyagok közül egyes piacokon problémát jelenthetnek az állati eredetű fehérje- és energiaforrások, valamint a genetikailag módosított növények. A takarmányok nem kívánatos anyagai közül a hús- és tojástermelés során takarmány- és élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek egyes toxikus ásványi anyagok, a penészgombák által termelt mikotoxinok, a takarmánynövények természetes toxikus vegyületei éppúgy, mint a környezetből származó toxikus vegyületek, így például a poliklórozott vegyületek és a dioxinok, a preventív vagy terápiás célra alkalmazott, esetenként tiltott gyógyszer hatóanyagok. Ezek maximális mennyisége a takarmányokban és a baromfi termékekben egyaránt szabályozott, de a minőségi termék előállítás érdekében azok mennyiségének folyamatos ellenőrzése a takarmány-gyártás, a termék előállítás és -feldolgozás során is szükséges.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 29 Oct 2025 17:03 |
| Last Modified: | 29 Oct 2025 17:03 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227679 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




