Karcagi, Roland G. and Gaál, Tibor and Polgár, J. Péter and Husvéth, Ferenc (2008) Az ellés körüli időszakban etetett két féle zsírkiegészítés hatása Holstein fríz tehenekben. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (6). pp. 565-580. ISSN 0230-1814
|
Text
71_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_6.pdf Download (362kB) | Preview |
Abstract
A szerzők, a takarmányhoz kevert napi 11,75 MJ NE, mennyiségű pálmaolajeredetű kalciumszappan és hidrogénezett pálmaolaj triglicerid hatását vizsgálták holstein fríz tehenek májának lipidtartalmára, tejtermelésére és a tej összetételére, a várható ellés előtti 21. naptól, az ellést követő 100. napig. A kontrollcsoport takarmánya zsírkiegészítést nem tartalmazott. A kísérletbe.állított csoportok mindegyikébe 10-10 tehén került. Szignifikáns különbségeket tapasztaltak a csoportok között a máj összlipid-tartalmában. A zsírkiegészítéseket követően a termelt tej mennyiségében szignifikáns növekedést találtak a kontrollcsoporthoz képest. A laktáció valamennyi mintavételezési időpontjában a kontrolihoz képest szignifikánsan alacsonyabb volt a tejzsír százalék ós az összes termelt tejzsír mennyisége a kétféle zsírkiegészítésű csoportban. Az alkalmazott zsírkiegészítések ugyanakkor nem voltak szignifikáns hatással a tejcukor ós a tejfehérje alakulására, de változást eredményeztek a termelt tej lipidjeinek zsírsavösszetételében. Legmarkánsabb változások a C16:0, C18:0, C18:1n9 ós C18:2n6 zsírsavakban mutatkoztak.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 29 Oct 2025 17:36 |
| Last Modified: | 29 Oct 2025 17:36 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227686 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




