REAL

A takarmányozás és a tartás hatása ökológiai tartásra alkalmas hústípusú csirke termelésére és a vágott áru minőségére

Kőrösiné Molnár, Andrea and Podmaniczky, Béla and Barta, Ildikó and Kustos, Károly and Gerendai, Dóra and Lennert, Lászlóné and Szabó, Zsuzsa and Szalay, István (2009) A takarmányozás és a tartás hatása ökológiai tartásra alkalmas hústípusú csirke termelésére és a vágott áru minőségére. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 58 (3). pp. 245-254. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
55_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2009_58_3.pdf

Download (235kB) | Preview

Abstract

A vizsgálatban négyszáz, testsúlyra szelektált két kísérleti tyúkfajta - kopasznyakú new hampsfiire és kopasznyakú plymouth - keresztezése vett részt. A csirkék nevelése szabadtartásban és mélyalmon történt. A hizlalásfioz kétféle (normál és csökkentett energia, fehérje tartalmú) tápot négy fázisban használtak a szerzők. A hizlalás 98 napig tartott. Szabad tartásban a nagyobb mozgási aktivitás és bejárt terület nem befolyásolta a súlygyarapodást. A kétféle táp etetésével elért vágási súlyban nem volt különbség. A vágási kitermelést, a mell és hús arányát statisztikailag szignifikáns mértékben nem befolyásolta sem a tartás, sem az etetett táp táplálóanyag tartalma. Az Ivarok között jelentős különbség volt a mell és a comb arányát tekintve. A hús (mell és comb) összetételére nagymértékben hatott a tartásmód, az ivar. A szabadtartásban nevelt csirkék húsának nagyobb volt a szárazanyag- és fehérjetartalma és kisebb volt a zsírtartalma, mint a zárttartású csirkéké. Az etetett táp összetétele szignifikánsan nem befolyásolta a mell- és combhús kémiai összetételét.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 31 Oct 2025 17:41
Last Modified: 31 Oct 2025 17:41
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227854

Actions (login required)

Edit Item Edit Item