Kőrösiné Molnár, Andrea and Podmaniczky, Béla and Barta, Ildikó and Kustos, Károly and Gerendai, Dóra and Lennert, Lászlóné and Szabó, Zsuzsa and Szalay, István (2009) A takarmányozás és a tartás hatása ökológiai tartásra alkalmas hústípusú csirke termelésére és a vágott áru minőségére. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 58 (3). pp. 245-254. ISSN 0230-1814
|
Text
55_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2009_58_3.pdf Download (235kB) | Preview |
Abstract
A vizsgálatban négyszáz, testsúlyra szelektált két kísérleti tyúkfajta - kopasznyakú new hampsfiire és kopasznyakú plymouth - keresztezése vett részt. A csirkék nevelése szabadtartásban és mélyalmon történt. A hizlalásfioz kétféle (normál és csökkentett energia, fehérje tartalmú) tápot négy fázisban használtak a szerzők. A hizlalás 98 napig tartott. Szabad tartásban a nagyobb mozgási aktivitás és bejárt terület nem befolyásolta a súlygyarapodást. A kétféle táp etetésével elért vágási súlyban nem volt különbség. A vágási kitermelést, a mell és hús arányát statisztikailag szignifikáns mértékben nem befolyásolta sem a tartás, sem az etetett táp táplálóanyag tartalma. Az Ivarok között jelentős különbség volt a mell és a comb arányát tekintve. A hús (mell és comb) összetételére nagymértékben hatott a tartásmód, az ivar. A szabadtartásban nevelt csirkék húsának nagyobb volt a szárazanyag- és fehérjetartalma és kisebb volt a zsírtartalma, mint a zárttartású csirkéké. Az etetett táp összetétele szignifikánsan nem befolyásolta a mell- és combhús kémiai összetételét.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 31 Oct 2025 17:41 |
| Last Modified: | 31 Oct 2025 17:41 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227854 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




