REAL

A közeli infravörös (NIR) spektroszkópia lehetőségei az állatitermék-előállítás folyamatában

Bázár, György and Romvári, Róbert (2009) A közeli infravörös (NIR) spektroszkópia lehetőségei az állatitermék-előállítás folyamatában. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 58 (3). pp. 265-280. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
75_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2009_58_3.pdf

Download (366kB) | Preview

Abstract

Szerzők röviden ismertetik a NIR spektroszkópia elvi alapjait, a spektrumfelvétel és értékelés lehetőségeit. Történeti összefoglalót adnak a napjainkban robbanásszerűen terjedő módszer kialakulásáról. Ezt követően bemutatják a legfontosabb felhasználási lehetőségeket, követve az állatitermék előállítás folyamatát, a talajtól és a takarmánytól kezdve egészen a feldolgozott húskészítményekig, bizonyítva ezzel a módszer széleskörű alkalmazhatóságát. A külföldi eredmények mellett kiemelten foglalkoznak a nemzetközi szinten is jelentős hazai vizsgálatok bemutatásával.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 31 Oct 2025 17:46
Last Modified: 31 Oct 2025 17:46
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227856

Actions (login required)

Edit Item Edit Item