Baginé Hunyadi, Ágnes and Jankóné Orgács, Judit (2009) Ökológiai állattartásra alkalmas pecsenyecsirkék értékes húsrészeinek színvizsgálata. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 58 (6). pp. 565-583. ISSN 0230-1814
|
Text
79_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2009_58_6.pdf Download (410kB) | Preview |
Abstract
A szerzők kísérletében összehasonlításra került a kendermagos kopasznyakú magyar tyúk, az S 757 hibrid és az ezek keresztezésével előállított végtermékek húsminőségi paraméterei közül a hús színe. Ez a fontos tulajdonság a vásárlóra elsődleges hatással van, és összefüggésben áll több, a feldolgozást befolyásoló értékmérő tulajdonsággal. A mell- és a combizmok színét Minolta CR-300 típusú színmérő készülékkel mérték. Összehasonlították a kapott világosság (L*), pirosság (a*), sárgásság (b*) értékeket és a számított króma (C*) értéket. Megállapították, hogy a keresztezés hatására a kendermagos kopasznyakú magyar tyúk mellhúsának szín értékei szignifikánsan javultak, a keresztezésből származó utódok mutatói mindkét szülő adatait felülmúlták. A combizom színkoordinátái ugyan alatta maradtak az apai vonal értékeinek, de az Fi egyedek statisztikailag értékelhető módon magasabb pirossági (a*) és sárgássági (b*) mutatókat rendelkeztek, mint a kendermagos kopasznyakú. A keresztezésből származó jércék és kakasok hasonló értékeket mutattak.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 31 Oct 2025 19:25 |
| Last Modified: | 31 Oct 2025 19:25 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227876 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




