Gundel, János (2006) Takarmányozás és élelmiszerminöség. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 55 (supp). pp. 5-14. ISSN 0230-1814
|
Text
1_223allattenyesztes_2006_55_supp.pdf Download (261kB) | Preview |
Abstract
Az utóbbi másfél-két évtizedben, a táplálkozástudomány fejlődésének köszönhetően, és a fogyasztók egészségtudatos magatartásának kialakulása és megerősödése következtében, egyre nagyobb jelentőségűvé válik az élelmiszerek, közöttük a húsok és húskészítmények, a tej és tejtermékek, a tojás táplálkozásbiológiai értéke (zsírtartalom, zsírsavösszetétel, koleszterintartalom, vitamin- és ásványianyag-tartalom, bioaktív anyagok, stb. mennyisége és aránya). Ezen túlmenően, vagyis a termék-előállítás oldaláról pedig, a fenntartható fejlődés környezet-, és állatvédelmi szempontjai, valamint a minőségtudatosság fokozódása, a nemzeti tradíciók és az eredetvédelem előtérbe kerülése, válnak mind jelentősebbé, és e hatások összeadódása végül is az élelmiszerek minőségében testesül meg. Az egész folyamatban kiemelkedő szerep jut a takarmányozásnak, mint a termelési feltételek közül annak, amelyiknek legnagyobb hatása lehet a genetikailag rögzített képességek kihasználhatóságára, illetve, a termelési lánc bármely lépcsőfoka igényeinek kielégíthetőségére. A jelen közleményben a szerző megkísérli bemutatni a minőség lehetséges megfogalmazásait, illetve összefoglalni a takarmányozás és az állati termékminőség közötti összefüggéseket. Több esetben rámutat az érdekegyezőségre és az érdekellentétekre egyaránt. Az állati termék előállításból jelenleg többnyire hiányzó vertikális integráció miatt, jól lehet az ismeretek rendelkezésre állnak, még sem adható válasz arra kérdésre, hogy egy jó minőség elérése érdekében miként takarmányozzuk állatainkat. Szükségesnek tartja a szerző, hogy a humán- és állat-táplálkozástudomány képviselői, közösen elfogadott elvek alapján tegyenek meg mindent a táplálkozástudományban laikus társadalom, érdekektől, és divatoktól mentes, magas szintű felvilágosítása érdekében az élelmiszerek kívánatos minőségről és ennek alapján az egészséges táplálkozásról.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 02 Nov 2025 23:32 |
| Last Modified: | 02 Nov 2025 23:35 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227878 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




