Schmidt, János (2006) Takarmányozás és a tej minősége. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 55 (supp). pp. 33-40. ISSN 0230-1814
|
Text
3_223allattenyesztes_2006_55_supp.pdf Download (221kB) | Preview |
Abstract
Az állati eredetű élelmiszerek összetételét a monogasztrikus állatok esetében eredményesen lehet takarmányozással a humán igényekhez közelíteni. A tej összetétele ezzel szemben nehezebben módosítható ilyen módon, ami a bendöben zajló mikrobás fermentációval áll összefüggésben. A tejzsír zsírsavösszetételének módosítását a bendöben folyó bakteriális biohidrogénezés nehezíti. A tej telítetlen zsírsavtartalma takarmányozással ugyan növelhető, de az n-3 és n-6 zsírsavak mennyisége a tejzsirban csak kismértékben változtatható. A biohidrogénezés során transz zsírsavak is keletkeznek, amelyek élettani hatásairól ma még megoszlik a kutatók véleménye. A tejben található konjugált linolsavak közül a c9,t11-C18:2 változat nagyszámú állatkísérlet eredményei szerint kifejezett antikarcinogén hatású. A tej c9,t11 -C18:2 tartalma takarmányozási módszerekkel növelhető, ehhez azonban olyan takarmányozási technológiákat szükséges kialakítani, amelyek a tej transz-C18:1 tartalmát a konjugált linolsavénál kisebb mértékben növelik. Takarmányozással a tej a-tokoferol tartalma is növelhető, a konverzió azonban nagyobb adagú kiegészítés esetén gyenge.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 02 Nov 2025 23:38 |
| Last Modified: | 02 Nov 2025 23:38 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227910 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




