REAL

A takarmányozás hatása a kérődzők húsának minőségére

Húsvéth, Ferenc and Pál, László and Magyar, B. László (2006) A takarmányozás hatása a kérődzők húsának minőségére. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 55 (supp). pp. 53-70. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
5_223allattenyesztes_2006_55_supp.pdf

Download (520kB) | Preview

Abstract

A kérődzőhúsok fogyasztásának mértéke világviszonylatban és hazánkban is csökkenő tendenciát mutat. Ahhoz, hogy a kérődző-húsokból származó éves húsfogyasztás újra elérje a néhány évvel ezelőtti értéket, jelentős fejlesztést kell végrehajtani a minőség vonatkozásában. A húsok minőségét nagymértékben befolyásolja az állatok takarmányozása. Ez a tanulmány ezért azokat a takarmányozással összefüggő tényezőket tárgyalja, amelyek a keródzohusok minőségét legjobban befolyásolják. Áttekinti azokat a lehetőségeket, amelyek a vágott test összetételét határozzák meg. Tárgyalja azokat a takarmányozási tényezőket, amelyektől a hús biokémiai összetétele, különösen zsírsav-összetétele és CLA tartalma függ. Ezt követően a hús elvezeti értékét meghatározó minőségi tulajdonságok, szín, íz és szaghatások valamint a porhanyossag takarmanyozási összefüggéseit mutatja be.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 02 Nov 2025 23:41
Last Modified: 02 Nov 2025 23:41
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227912

Actions (login required)

Edit Item Edit Item