REAL

Különböző fajtájú növendékbikák hízékonyságának és vágóértékének összehasonlítása. 3. közlemény : Húsminőség: intramuszkuláris zsírtartalom - zsírsavösszetétel

Holló, Gabriella and Somogyi, Tamás and Lóki, Katalin and Anton, István and Holló, István (2010) Különböző fajtájú növendékbikák hízékonyságának és vágóértékének összehasonlítása. 3. közlemény : Húsminőség: intramuszkuláris zsírtartalom - zsírsavösszetétel. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 59 (2-3). pp. 121-138. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
39__ATET_2010.2.pdf

Download (8MB) | Preview

Abstract

A szerzők a hizlalás végén adott lenmagdarás abrak kiegészítés hatását vizsgálták az Intramuszkuláris zsírtartalomra és zsírsavösszetételre három izomban - m. longissimus dorsi {LD), m. semitendinosus (ST), psoas major (PM) - és hat különböző genotípus - angus (A), charolais (CH), holstein-fríz (HF), magyar szürke (MSZ), magyar tarka (MT), charolais x magyar szürke F, (CH x MSZ) esetében. Az eredmények szerint az A bikák húsának intramuszkuláris zsírtartalma volt a legnagyobb (3,76), különösen a PM izomban (4,74), ezt követi a fajtatiszta MSZ (3,40), a keresztezett MSZ (3,05),majd CH (2,33), MT (2,21), és HF (2,11) a sorrend három izom átlagában. Az LD (2,87) és ST (1,77) izmok intramuszkuláris zsírtartalma szignifikánsan kisebb minden genotípusban, mint a PM (3,60) izomé. A nagy intramuszkuláris zsírtartalom következtében a telített zsírsavtartalom szignifikánsan nagyobb, a PM izomban, míg az egyszeresen telítetlen zsírsavarány a LD izomban nagyobb, a PUFA esetében ST (12,99), LD (10,30) PM (10,19) az izmok sorrendje. Az n-6 zsírsav tartalmat a fajta és az izom típusa is befolyásolta. A HF bikák izom mintáinak llnolsavtartalma volt a legnagyobb, kivéve a PM Izmot, míg a legkisebb minden esetben az A bikáké. Hasonló tendenciát figyelhetünk meg a hosszú szénláncú n-6 zsírsavak esetében is. Az átlagos n-3 zsírsavtartalom 1,36-1,80% között változott, legnagyobb a CH és HF bikák ST izmában (2,19), míg a legkisebb a MSZ LD izmában (1,22). A PM izom esetében tapasztaltak a szerzők szignifikáns eltérést a genotípusok között az n-3 zsírsavtartalomban. A hosszú szénláncú n-3 zsírsavak az ST izomban a HF, az LD izomban a CH, míg a PS Izomban a MT húsában fordultak elő a legnagyobb mennyiségben. Az n-6/n-3 arány 4,48 és 6,22 között változott; a HF esetében jóval kedvezőtlenebbül alakult, mint az A bikákban. A KLS tartalom mindhárom izomban a magyar szürke bikákban volt a legnagyobb.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 07 Nov 2025 21:38
Last Modified: 07 Nov 2025 21:38
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/228600

Actions (login required)

Edit Item Edit Item