Tanai, Attila and Perédi, József and Tóth, Tamás and Zsédely, Eszter and Schmidt, János (2010) Konjugált linolsav kiegészítés hatásai a brojlercsirke hizlalásban 2. Közlemény : A konjugált linolsav hatása brojlercsirkék termelésére, a táplálóanyagok emészthetőségére, valamint a hús kémiai összetételére. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 59 (2-3). pp. 197-204. ISSN 0230-1814
|
Text
115__ATET_2010.2.pdf Download (3MB) | Preview |
Abstract
A szerzők Ross 308 genotípusú kakasokkal végzett brojlerhlzlalási kísérletben azt vizsgálták, hogy a CLA kiegészítés milyen hatást gyakorol a hizlalási eredményekre, valamint a csirkék mell- és combhúsának kémiai összetételére. A hizlalási kísérlettel párhuzamosan, egy 4. hetes brojlerekkel beállított emésztési és N-forgalmi kísérletben arra kerestek választ, hogy a CLA befolyásolja-e a táplálóanyagok emészthetőségét, valamint a brojlerek N-visszatartását. A kísérleteket 53,5% CLA tartalmú készítménnyel végezték, amelyben a c9t11-C18:2 izomer 26,3, a t10c12-C18:2 változat pedig 25,7%-os arányban fordult elő. A kísérletben az a csoport érte el a legjobb súlygyarapodást és takarmányhasznosítást, amelynek takarmánya 1 % CLA készítményt tartalmazott. A 4% CLA készítmény tartalmú takarmány csökkentette a csirkék takarmányfelvételét és szignifikánsan rontotta a súlygyarapodást. A CLA nem befolyásolta szignifikánsan a táplálóanyagok emészthetőségét, valamint a csirkék N-visszatartását és nem találtak szignifikáns különbséget a szerzők a különböző mennyiségű CLA-t fogyasztó csoportok combés mellhúsának kémiai összetétele között sem, bár a hús zsírtartalma 2 és 4% kiegészítés esetében csökkent a kontroll csoporthoz képest.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 07 Nov 2025 21:53 |
| Last Modified: | 07 Nov 2025 21:53 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/228605 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




