Rigó, Eszter and Zsédely, Eszter and Tóth, Tamás and Schmidt, János (2010) Lucerna silózása biológiai tar tósítószerekkel. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 59 (2-3). pp. 205-214. ISSN 0230-1814
|
Text
123__ATET_2010.2.pdf Download (4MB) | Preview |
Abstract
A szerzők három, kereskedelmi forgalomban beszerezhető, enzimtartalmú harmadik generációs biológiai tartósítószer (Goldzym, Bactozym, Lalsil PS) hatékonyságát vizsgálták enyhén, 30% szárazanyag- tartalomig előfonnyasztott lucernával végzett erjedésdinamikai kísérlet keretében. Pozitív kontrollként 1 % hidrolizált kukoricával és baktériumos oltással készített szilázs szolgált. A kísérleti eredmények arra utalnak, hogy a vizsgált biológiai tartósítószerek nem voltak kielégítő hatékonyságúak, a velük előállított szilázs a fontos erjedési paraméterek (pH. tejsav-, illózsírsav- és NHj-tartalom) tekintetében nem jobb szignifikánsan a kezelés nélküli kontroll szilázsnál, de szignifikánsan gyengébb minőségűek a szénhidrát kiegészítéssel előállított szilázshoz képest. A vizsgált tartósítószerek közül csak két készítmény (Goldzym. Bactozym) esetében találtak cellulóz lebomlást, a Lalsil PS enzimkomplexe csak hemicellulózt bontott le érdemi mennyiségben. A silóban bekövetkező energiaveszteség a szénhidrát kiegészítéssel készült szilázsban volt legkisebb.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 07 Nov 2025 21:55 |
| Last Modified: | 07 Nov 2025 21:55 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/228606 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




