REAL

Lucerna silózása biológiai tar tósítószerekkel

Rigó, Eszter and Zsédely, Eszter and Tóth, Tamás and Schmidt, János (2010) Lucerna silózása biológiai tar tósítószerekkel. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 59 (2-3). pp. 205-214. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
123__ATET_2010.2.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

A szerzők három, kereskedelmi forgalomban beszerezhető, enzimtartalmú harmadik generációs biológiai tartósítószer (Goldzym, Bactozym, Lalsil PS) hatékonyságát vizsgálták enyhén, 30% szárazanyag- tartalomig előfonnyasztott lucernával végzett erjedésdinamikai kísérlet keretében. Pozitív kontrollként 1 % hidrolizált kukoricával és baktériumos oltással készített szilázs szolgált. A kísérleti eredmények arra utalnak, hogy a vizsgált biológiai tartósítószerek nem voltak kielégítő hatékonyságúak, a velük előállított szilázs a fontos erjedési paraméterek (pH. tejsav-, illózsírsav- és NHj-tartalom) tekintetében nem jobb szignifikánsan a kezelés nélküli kontroll szilázsnál, de szignifikánsan gyengébb minőségűek a szénhidrát kiegészítéssel előállított szilázshoz képest. A vizsgált tartósítószerek közül csak két készítmény (Goldzym. Bactozym) esetében találtak cellulóz lebomlást, a Lalsil PS enzimkomplexe csak hemicellulózt bontott le érdemi mennyiségben. A silóban bekövetkező energiaveszteség a szénhidrát kiegészítéssel készült szilázsban volt legkisebb.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 07 Nov 2025 21:55
Last Modified: 07 Nov 2025 21:55
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/228606

Actions (login required)

Edit Item Edit Item