Gál, Dénes (2011) Fenntartható tógazdasági technológiák fejlesztése. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 60 (3). pp. 295-311. ISSN 0230-1814
|
Text
77__allattenyesztes_2011_60_3.pdf Download (559kB) | Preview |
Abstract
A fenntartható haltermelés előfeltétele a termeléshez igénybevett erőforrások takarékos használata, a jövedelmező termelés és az akvakultúrának a vidéki lakosság foglalkoztatottsághoz való hozzájárulása. A hazai akvakultúra bázisát adó tógazdasági haltermelés is egy ilyen erőforrás-takarékos, környezetileg fenntartható termelési forma, azonban a halastavi termelés jelentős bővülése nem várható, annak fajlagosan nagy beruházásigénye miatt. Ugyanakkor a fogyasztói igények változásával egyre inkább a magasabb minőségű, értékesebb, elsősorban ragadozó fajok termelése növekszik, amelyek főként intenzív iparszerű rendszerekben, haltápok felhasználásával kerülnek előállításra. A környezeti fenntarthatóság, a fogyasztói igények és az egységnyi területen előállatható jövedelem közötti ellentét egyik lehetséges megoldása a kombinált tavi haltermelő rendszerek kifejlesztése és alkalmazása, amely lehetőséget teremt az ökológiailag fenntartható és egyúttal piacképes terméket előállítani képes haltermelési gyakorlat folytatására.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 09 Nov 2025 00:12 |
| Last Modified: | 09 Nov 2025 00:12 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/228651 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




