REAL

Holstein-fríz tehenek csülökszarujának oldalfalán és talpán in vivo mért keménységi értékek összehasonlítása

Demény, Márton and Tóth, Gábor and Szentléleki, Andrea and Dobra, Lajos and Póti, Péter and Tőzsér, János (2011) Holstein-fríz tehenek csülökszarujának oldalfalán és talpán in vivo mért keménységi értékek összehasonlítása. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 60 (4). pp. 385-395. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
51__allattenyesztes_2011_60_4.pdf

Download (362kB) | Preview

Abstract

A hosszú hasznos élettartam egyik legfontosabb meghatározó tényezője, a láb és lábvégek alakulása, egészségi állapota. Méréseink során a csülökszaru keménységét, és az azt befolyásoló tényezőket vizsgáltuk a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. szarvasmarha telepén. A vizsgálatban 70 különböző korú holstein-fríz tehén vett részt, melyeken a körmözés során 10-10 ismételt mérést végeztünk a hegyfal és a talpszaru meghatározott területein. Az összes vizsgált tehén (n=70) hegyfalon mért átlagos csülökszaru-keménysége 56,09 Shore D volt, 6,83-as szórás értékkel, míg a talpszaru esetében 37,23 Shore D érték volt, 4,45-ös szórással. A hegyfal keménységére szignifikáns hatással volt az életkor, míg a teljesített laktációk száma esetében az látszott egyértelműen (Tukey HSD próba, a=0,05), hogy a háromnál több laktációt teljesítő tehenek talpszaru keménység értékei érdemben nagyobbak, az egy, III. a kettő laktációt teljesített egyedek eredményéhez képest. Az eltérő járásmód szerinti csülökszarukeménységi értékek nem mutatnak határozott tendenciát, és biometriailag sem bizonyítható az átlagértékek közötti különbség. A hegyfal és a talp keménységi értékei között nem találtunk érdemi összefüggést (r=0,10), ezért a továbbiakban is szükséges mindkét mérési hely vizsgálata.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 09 Nov 2025 00:25
Last Modified: 09 Nov 2025 00:25
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/228656

Actions (login required)

Edit Item Edit Item