REAL

A vágócsirke hizlalás jövedelmezőségét meghatározó tényezők ökonómiai értéke

Szőllősi, László and Szűcs, István (2015) A vágócsirke hizlalás jövedelmezőségét meghatározó tényezők ökonómiai értéke. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 64 (1). pp. 32-45. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
04ATT 2015_1_Teljes.pdf

Download (167kB) | Preview

Abstract

A tanulmány célja a magyarországi brojlerhizlalás jövedelmezőségét befolyásoló legfontosabb tényezők ökonómiai értékeinek meghatározása. A tevékenység naturális adatokon alapuló ökonómiai teljesítményének vizsgálatára determinisztikus modellt alkalmaztunk. A modell input paraméterei két csoportra oszthatók: technológiai és gazdasági. A technológiai paraméterek magukba foglalják a termelés naturális hatékonysági mutatóit, míg a gazdasági paraméterek közé a termelés input és output árai, valamint fajlagos költségtételei tartoznak, jelen esetben a 2012. évi átlagárakat, értékeket jelentik. Az eredmények alapján a vágócsirke értékesítési árának 1,00; a takarmány beszerzési árának -1,88; a naposcsibe árának -0,42; az átlagos napi súlygyarapodásnak 4,13; a fajlagos takarmányfelhasználásnak -9,41; illetve az elhullás mértékének -1,73 Ft/kg ökonómiai értéke van. Ezek az értékek megmutatják, hogy az adott tényező peremfeltételektől számított egy egységgel történő emelkedése (ceteris paribus) milyen irányban és mértékben változtatja a jövedelmet. Vizsgáltuk továbbá hogy, miként befolyásolják a különböző termelési szintek és input-output árak az egyes tényezők ökonómiai értékeit.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 18 Nov 2025 13:06
Last Modified: 18 Nov 2025 13:06
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/229362

Actions (login required)

Edit Item Edit Item