Szőllősi, László and Szűcs, István (2015) A vágócsirke hizlalás jövedelmezőségét meghatározó tényezők ökonómiai értéke. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 64 (1). pp. 32-45. ISSN 0230-1814
|
Text
04ATT 2015_1_Teljes.pdf Download (167kB) | Preview |
Abstract
A tanulmány célja a magyarországi brojlerhizlalás jövedelmezőségét befolyásoló legfontosabb tényezők ökonómiai értékeinek meghatározása. A tevékenység naturális adatokon alapuló ökonómiai teljesítményének vizsgálatára determinisztikus modellt alkalmaztunk. A modell input paraméterei két csoportra oszthatók: technológiai és gazdasági. A technológiai paraméterek magukba foglalják a termelés naturális hatékonysági mutatóit, míg a gazdasági paraméterek közé a termelés input és output árai, valamint fajlagos költségtételei tartoznak, jelen esetben a 2012. évi átlagárakat, értékeket jelentik. Az eredmények alapján a vágócsirke értékesítési árának 1,00; a takarmány beszerzési árának -1,88; a naposcsibe árának -0,42; az átlagos napi súlygyarapodásnak 4,13; a fajlagos takarmányfelhasználásnak -9,41; illetve az elhullás mértékének -1,73 Ft/kg ökonómiai értéke van. Ezek az értékek megmutatják, hogy az adott tényező peremfeltételektől számított egy egységgel történő emelkedése (ceteris paribus) milyen irányban és mértékben változtatja a jövedelmet. Vizsgáltuk továbbá hogy, miként befolyásolják a különböző termelési szintek és input-output árak az egyes tényezők ökonómiai értékeit.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 18 Nov 2025 13:06 |
| Last Modified: | 18 Nov 2025 13:06 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/229362 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




