REAL

A sertéstenyésztés helyzete a globális kihívások tükrében

Popp, József and Szakály, Zoltán and Pető, Károly and Harangi-Rákos, Mónika (2015) A sertéstenyésztés helyzete a globális kihívások tükrében. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 64 (3). pp. 207-225. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
06ÁTT 2015_3_Teljes.pdf

Download (277kB) | Preview

Abstract

A sertéságazat és a húsipar jelenleg nehéz helyzetben van Magyarországon A magyar sertéshizlalás átlagos önköltsége az elmúlt években a tartósan magas takarmányárak mellett gyakran meghaladta a felvásárlási árat, ezért a sertésállomány tartós növekedéséről még nem beszélhetünk A sertéspiacra a ciklikusság jellemző, ráadásul a felvásárlási ár ciklusának leszálló ága a magas takarmányárakkal esett egybe A termékpályán belüli jövedelemelosztás egyenlőtlensége – a jövedelem alapvetően nem a termelői szférában keletkezik – is komoly gondokat okoz A hazai sertéstartás jövője az előállított termékek piaci versenyképességétől függ Az előállított termékek választékát, árát és minőségét alapvetően az dönti el, hogy mire van kereslet és milyen áron A magyar sertéságazatban a technológia is kardinális kérdés, mert nagy a takarmányozási- és tartástechnológiai lemaradás a fejlett európai versenytársakhoz képest A korszerű technológiák (tartás, klíma, takarmányozás) jelentősen csökkentik a fajlagos takarmány-felhasználást, az elhullási veszteséget, növelik viszont a súlygyarapodást, javítják a takarmányértékesítést, összességében pedig a jövedelmezőséget A sertéságazatban olyan termelési eljárások kifejlesztésére van igény, melyek alkalmazásával a naturális hatékonysági mutatók, így a fajlagos hozamok számottevően növelhetők a környezet károsodása nélkül Összességében elmondható, hogy a sertéstartás legfontosabb kritikus tényezői körébe tartozik a szervezetlen termékpálya, az integráció hiánya, a feketegazdaság erőteljes jelenléte, az alacsony hatékonyság és technológiai színvonal, valamint a nem versenyképes biológiai alapok, a kapcsolat hiánya az élelmiszer-kiskereskedelemmel, a szakképzettség és a K+F alacsony szintje az ágazatban, a takarmányár volatilitása, az eladósodott, hitelképtelen vállalkozások, a földpiac bizonytalansága és a fogyasztói tudatosság hiánya

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 18 Nov 2025 14:02
Last Modified: 18 Nov 2025 14:02
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/229377

Actions (login required)

Edit Item Edit Item