Nagy, Katalin and Fébel, Hedvig and Tóth, Tamás (2016) A rostellátás jelentősége a növendék sertések takarmányozásában. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 65 (3). pp. 1-22. ISSN 0230-1814
|
Text
01ÁTT 2016_3_FINAL.pdf Download (381kB) | Preview |
Abstract
A nyersrost “elkerülhetetlen” szervesanyag-komponens a sertéstakarmányozásban, mivel a legtöbb takarmány-alapanyag tartalmaz rostszerű anyagokat, különösen a melléktermékek. A különböző rostforrások használata mellett számos negatív és pozitív tényező sorakozik fel, azonban az egészséges bélflóra takarmányozás útján történő kialakítását és fenntartását szolgáló új kihívásként megjelenő igény egyre inkább előtérbe kerül. A rostban gazdag alapanyagok fermentálható szénhidráttartalmuk miatt potenciális energia- és fehérjeforrások lehetnek, így befolyásolhatják az állatok termelését, takarmányfelvételét és szerepük lehet az egészséges bélflóra kialakításában, azonban a pozitív hatás elérésének érdekében fontos a rostforrás kémiai és fizikai tulajdonságainak ismerete, és ennek megfelelően az ideális arány megválasztása a receptúrában. Ezen irodalmi összefoglaló célja, hogy a rostellátás pozitív és negatív hatásainak tényszerű ismertetésével és a rostforrással valamint az állattal összefüggő tényezők bemutatásával alátámassza az okszerű rosthasználatot a növendéksertések takarmányozásában.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 19 Nov 2025 08:34 |
| Last Modified: | 19 Nov 2025 08:34 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/229433 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




