REAL

A rostellátás jelentősége a növendék sertések takarmányozásában

Nagy, Katalin and Fébel, Hedvig and Tóth, Tamás (2016) A rostellátás jelentősége a növendék sertések takarmányozásában. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 65 (3). pp. 1-22. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
01ÁTT 2016_3_FINAL.pdf

Download (381kB) | Preview

Abstract

A nyersrost “elkerülhetetlen” szervesanyag-komponens a sertéstakarmányozásban, mivel a legtöbb takarmány-alapanyag tartalmaz rostszerű anyagokat, különösen a melléktermékek. A különböző rostforrások használata mellett számos negatív és pozitív tényező sorakozik fel, azonban az egészséges bélflóra takarmányozás útján történő kialakítását és fenntartását szolgáló új kihívásként megjelenő igény egyre inkább előtérbe kerül. A rostban gazdag alapanyagok fermentálható szénhidráttartalmuk miatt potenciális energia- és fehérjeforrások lehetnek, így befolyásolhatják az állatok termelését, takarmányfelvételét és szerepük lehet az egészséges bélflóra kialakításában, azonban a pozitív hatás elérésének érdekében fontos a rostforrás kémiai és fizikai tulajdonságainak ismerete, és ennek megfelelően az ideális arány megválasztása a receptúrában. Ezen irodalmi összefoglaló célja, hogy a rostellátás pozitív és negatív hatásainak tényszerű ismertetésével és a rostforrással valamint az állattal összefüggő tényezők bemutatásával alátámassza az okszerű rosthasználatot a növendéksertések takarmányozásában.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 19 Nov 2025 08:34
Last Modified: 19 Nov 2025 08:34
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/229433

Actions (login required)

Edit Item Edit Item