REAL

Az extrahált repcedara és repcepogácsa felhasználása hízósertések takarmányozásában

Horvát, Rita (2017) Az extrahált repcedara és repcepogácsa felhasználása hízósertések takarmányozásában. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 66 (1). pp. 44-58. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
04ÁTT 2017_1_FINAL.pdf

Download (221kB) | Preview

Abstract

Az olajnövények, ezen belül a repce a takarmányok fehérjetartalmának helyettesítésében betöltött szerepe azért erősödött az elmúlt 15 évben, mert a repce a biodízel előállításának elsődleges alapanyagát képezi az EU-ban és a gyártás során képződő melléktermékek, mint az olajpogácsa valamint az extrahált repcedara a legtöbb gazdasági állat, így a sertéstakarmányozásban is szerepet játszhat. A hizlalási kísérletünkben a takarmánykomponenseknél 8 és 25%-ban alkalmaztunk extrahált repcedarát és hideg sajtolású repcepogácsát. A 8%-os részarányú repcepogácsa kezelés hatására a nyerszsír emészthetőségi együttható (p≤0,001) szignifikánsan nagyobb volt a többi kezeléshez képest, míg 8 és 25%-ban a préselvény a máj valamint a pajzsmirigy tömegét már szignifikánsan növelte (p≤0,001). A naturális vizsgálataink eredményei azt mutatják, hogy a 8%-ban alkalmazott extrahált repcedara és repcepogácsa kezelések nem gyakoroltak negatív hatást a hízósertések testtömeg-gyarapodására (NS). A 25%-os részarány azonban negatívan érintette a takarmányfelvételt (p≤0,001). A repcepogácsát (8% és 25%) fogyasztó hízók színhús aránya bizonyult a legkisebbnek (51,8±4,0b, 51,2±1,7b), ezzel ellentétben a 25% extrahált repcedaráé a legkedvezőbbnek (55,0±2,1a ) a kezelések között. A legszűkebb n-6/n-3 arányt (20,2) a 25% repcepogácsa etetésekor mértük, míg a legtágabb arányt (37,4) a kontroll csoportban, az extrahált szójadarát fogyasztó állatok izommintájában. A humán egészségügyi szempontból fontos n-6/n-3 zsírsavak aránya a húsban a takarmányozás által szűkíthető. A kísérleti eredményeink alapján a repce melléktermékei alkalmas fehérjeforrást jelentenek a sertések takarmányozásában. Ahhoz azonban, hogy a repce alkalmazásával a szója minél nagyobb mértékben kiváltható legyen, széleskörű analitikai, emésztés-élettani, hizlalási valamint húsminősítési vizsgálatok szükségesek. A vizsgálatok a repce melléktermékek alkalmazásának lehetőségét szolgálják a takarmányozásban.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 19 Nov 2025 12:52
Last Modified: 19 Nov 2025 12:52
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/229498

Actions (login required)

Edit Item Edit Item