REAL

A világ állati fehérje ellátása, annak humán-egészségügyi szerepe, figyelemmel a húsmarha tenyésztésre

Horn, Péter and Stefler, József (2017) A világ állati fehérje ellátása, annak humán-egészségügyi szerepe, figyelemmel a húsmarha tenyésztésre. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 66 (4). pp. 261-275. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
01ÁTT 2017_4 beliv FINAL_low.pdf

Download (169kB) | Preview

Abstract

A szerzők elemzik az állati fehérjefogyasztás mértékét és jellegét befolyásoló néhány fő tényezőt. Figyelembe vesznek humán evolúciós elemeket és az egy főre eső GDP és az állati termék fogyasztás összefüggéseit. A különböző állattenyésztési ágazatok erőforrás lekötését tárgyalva (pl.: takarmánytermő területlekötés), kitérnek az abrakfogyasztók és a kérődzők alapvetően fontos megkülönböztetésére, abból a szempontból, hogy mennyiben közvetlen táplálóanyag konkurensei az embernek. A kérődzők nyersrostemésztő képessége nagy előny a jövőben is, még akkor is, ha a folyamat metántermeléssel jár. Külön foglalkoznak az üvegházhatású gázkibocsájtás kérdéskörével, kitérve a húsmarhákkal végzett legújabb kísérletekre, azok metántermelési és más értékmérőkkel mutatott genetikai és fenotípusos korrelációira. A klíma jelenleg tapasztalható melegedő jellegének hatásait ismertetik mértékadó prognózisok alapján, abból a szempontból, hogy azok hogy hatnak majd a különböző állattenyésztési ágazatokra. Az alkalmazkodás néhány lehetőségére rámutatva, többek között ismertetnek néhány saját eredményt, ami különböző színű, kiváló húsminőséggel jellemezhető húsmarha fajták (fekete és vörös angus, murray grey) hőtűrő képességével kapcsolatos különbségre mutat rá.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 19 Nov 2025 14:15
Last Modified: 19 Nov 2025 14:15
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/229511

Actions (login required)

Edit Item Edit Item